donderdag 28 juli 2011

Geldermalsen: Betuwehart 27-07-2011 19,5 km

























Cor en ik zijn om tien voor tien vertrokken vanaf station Geldermalsen vertrokken en om vijf over drie waren we weer terug. We hebben 4 uur en een kwartier gelopen en een uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Het eerste stuk ging over grasdijken met tamelijk lang gras. Dat was wel vermoeiend. Daarna een stuk langs de weg en vervolgens weer over een graspad langs een paar meertjes. Daarna kwamen we in Buren waar we een kopje koffie gedronken hebben en even rondgekeken hebben in dit leuke stadje. Op de terugweg kwamen we langs veel appel en peren boomgaarden en het laatste stuk ging langs de Linge. We hebben gezeten op een grote kastanje stronk langs de Linge onze boterhammen opgegeten.  Deze stronk was van een boom, die was aangetast door de tonderzwam.
Tonderzwammen kunnen goed tegen droogte. Brokken van hun verdroogde binnenste werden vroeger gebruikt als tondels in de tondeldoos. Tonderzwam is kurkachtig, vat gemakkelijk vlam en blijft lang doorsmeulen. Smeulend kon men het in de tondeldoos meenemen, om bij een volgende rustpauze een nieuw vuurtje mee aan te steken.
  • Tonderzwam  (Koos Dijksterhuis)
    Tonderzwam
In Nederland kwamen tonderzwammen lange tijd niet of hooguit sporadisch voor. Ze leven namelijk van zieke bomen. Hun zwamvlok doorweeft de stervende boomstam van berk of beuk. Populier, eik en linde zijn soms ook stamvader. Bomen met tonderzwammen gaan eraan. Ze waren al ziek en zwak, want gezonde bomen zouden beginnende schimmels bestrijden met desinfecterende stofjes. Jarenlang was er nauwelijks dood hout in Nederland. Dode bomen werden meteen opgeruimd. In het bos waren zelfs geen oude bomen. Er moest altijd verjongd worden. Sinds de jaren zeventig laten Staats- en andere bosbeheerders de bossen ouder worden en mogen bomen zelfs doodgaan, omvallen en wegrotten. De tonderzwam is in die tijd algemeen geworden.
We gingen verder over de Lingedijk in Geldermalsen. De Linge had daar flinke uiterwaarden, maar omdat een flink gedeelte van die uiterwaarden bebouwd waren was van de Linge jammer genoeg niets meer te zien. In Geldermalsen hebben we nog een kopje thee gedronken en het laatste stukje ging weer langs de Linge naar het station. Ik was nog net op tijd om de trein te halen. Na het inchecken met mij OV-chipkaart is er kennelijk wat fout gegaan want toen ik tussen Den Bosch en Best gecontroleerd werd was ik mijn voordeelurenkaart kwijt. Gelukkig kreeg ik van de conducteur tot Best de tijd om hem te zoeken, maar ik heb hem nooit meer gevonden. Het was redelijk mooi weer ongeveer 25 graden Celsius met af en toe een spettertje regen waar je niet echt nat van werd. Al met al een aardige wandeling.

woensdag 13 juli 2011

Ommen; Reggepad 18,9 km 12-07-2010

















Om kwart voor tien zijn Cor en ik vanaf het station Ommen gestart met de wandeling en om half drie waren we weer terug. Vier uur gelopen en drie kwartier gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. Het was prachtig weer. 25 graden Celsius met zon en af en toe een wolkje voor de zon en een lekker windje. vooral dat windje was wel prettig want het was toch wel behoorlijk warm om te wandelen. Het was ook een schitterende wandeling. Een heel afwisselend en mooi landschap waar we doorheen liepen. Met de bossen van Landgoed Eerde en daartussen weer veldjes van de boerderijen en het water van de Regge. Ook de tussen stops waren goed met een kopje koffie in Nieuwebrug en een boterhammetje bij de Ijsboerderij Meulenhorst. En tot slot nog een lekker kopje thee in de stationsrestauratie. Ook waren er langs de hele route mooie bankjes.  We zagen onderweg ook nog een heel speciale gele vogel. Ik dacht dat het een specht was, maar als ik in het vogelboekje kijk zou het een wielewaal geweest kunnen zijn. Een heel geslaagde wandeling.

dinsdag 5 juli 2011

Zevenaar: Uiterwaarden Oude Rijn 17,5 km 5-07-2011


















Om 3 over tien heb ik Cor van de trein gehaald in Zevenaar. Om vijf over half drie waren we weer terug. We hebben vier uur gelopen en 40 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. We zijn eerst de spoorbaan overgestoken en we liepen toen langs visvijvers tot we bij de winterdijk kwamen. dat was het begin van het rondje wat we gelopen hebben door de uiterwaarden van de Oude Rijn. Het was mooi weer en ca. 25 graden Celsius en er was weinig wind. bijna te mooi weer om te wandelen. Het was een beetje heiig in de lucht maar toch hadden we voortdurend geweldig mooie uitzichten. We liepen in een weids landschap. Wel veel graspaadjes op al die dijkjes, want we liepen voornamelijk op zomerdijkjes. We zagen onderweg een haas, drie ooievaars en tweehonderd kikkers, veel paarden en wat Lakenvelder koeien. We moesten twee keer met een pontje over de Oude Rijn, die wel heel smalletjes was. Maar het was wel een redelijk zwaar karwei. Alleen krijg je de pont niet in beweging. Het was zonder meer een heel mooie wandeling.