vrijdag 3 juni 2011

Leenderstrijp: Kluispad 24 km 1-06-2011
































Om tien over negen zijn we met de wandeling gestart en om tien voor half vier waren we weer terug. 5 uur en 10 minuten gelopen en 1 uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. We liepen een stuk langs de Strijper Aa over de Putberg en langs het natuurreservaat het Goor.

Het kostbaarste bezit van Leende zijn de beken. Ze bepaalden sterk het landschap, het oude patroon van wegen en straten en dijken, en zelfs de ligging van de dorpen Leende, Strijp en de gehuchten. De Leendse beken hebben samen met de wind de basis gevormd voor de kleine schaal en de afwisseling, die lange tijd kenmerkend waren voor grote delen van het Leendse land. Een van de beken, de Tongelreep, vormt over grote lengte de oude heerlijkheidsgrens en de huidige gemeentegrens. Strijper Aa, Kleine Aa, Groote Aa en Tongelreep zijn zonder uitzondering, hoewel gehavend, nog steeds prachtige voorbeelden van de glorie der vroegere Brabantse beken. Vooral de Strijper Aa is een juweel, dat met zorg moet worden behouden. 

Toen we op de Groote Heide kwamen zagen we bijna direct twee reeën een volwassen dier en een kleintje. Verderop zagen we twee hazen door hoog grasland rennen. Om twaalf uur kwamen we bij de Achelse kluis aan. Daar hebben we wat gedronken en onze boterhammen opgegeten. Daarna gingen we verder langs en over de Tongelreep over een bruggetje, dat afgesloten was maar we zijn er toch overheen gegaan. Daarna weer een heel stuk over de Groote Heide ook langs een stuk waar we al eerder geweest waren. Het is een schitterend gebied. Na de Groote Heide liepen we een heel stuk langs de bosrand van het Leenderbos tot we weer in Strijp terug waren. Daar liepen we nog een ommetje langs de molen en de St. Jan Kapel. Een schitterende wandeling en fantastisch weer (ca. 19 graden Celsius).

Geen opmerkingen: