dinsdag 4 mei 2010

Rond het Zwartewater 04-05-2010 21 km

.

Start 9 uur 15. Retour 2 uur. Gelopen 4 uur en 15 minuten. Gerust 30 minuten. Gemiddelde loopsnelheid 5km/uur. Totale gemiddelde snelheid 4,5 km/uur.
In tegenstelling tot wat wij dachten is het Zwartewater geen voortzetting van de IJsel. De IJsel mondt bij Kampen uit in het Ketelmeer. Het Zwartewater voorziet de vesting Zwolle van water voor de singels. De oorsprong ligt in Zwolle, waar het ontstaat uit de Soestwetering en de Nieuwe Wetering. Ook komt er water in van de IJsel via het Zwolle-IJselkanaal. Even voorbij Zwolle mondt de Overijselsche Vecht uit in het Zwartewater.
We liepen eerst langs de kronkelende Sluizerdijk, daarna door het natuurreservaat "De Olde Maten" een veenweidegebied. Vervolgens kwamen we door het buurtschap Zwartewaterklooster hier was in de 13de eeuw een nonnenklooster gesticht. Nu waren er oude boerderijen in een buurtje, een oude begraafplaats en eendekooien. Nadat we de verkeersweg overgestoken waren liepen we onder langs de weg over het fietspad door de uiterwaarden tot Zwartsluis. In dit oude plaatsje hebben we bij een bakkertje koffie gedronken en koek gegeten. Daarna door Zwartsluis en over de oude landweg naar de pont over het Zwartewater naar Genemuiden. We zijn daar om de haven heen gelopen en over de dijk ging het weer terug naar Hasselt. Net buiten Genemuiden hebben we op een bankje gezeten onze boterhammen opgegeten. Typisch waren hier de boerderijen achter de dijk, die allemaal hun eigen kolk hadden.
In de uiterwaarden waren prachtige bloemen tapijten met daarbij een wijds uitzicht met schitterende wolken formaties een blauwe lucht, een heerlijk zonnetje en wind in de rug.
Veel te vlug waren we weer terug in Hasselt. daar hebben we nog maar een ommetje gemaakt door dit prachtige oude stadje.

Geen opmerkingen: