woensdag 19 mei 2010

Rondwandeling Schoonhoven 24km 18-05-2010







Op de parkeerplaats Buiten de Veerpoort van Schoonhoven hebben we de auto neergezet. Vandaar zijn we gestart om 11 uur. Eerst hebben we een kopje koffie gedronken. Om kwart voor vijf waren we weer terug.
We hebben 4 uur en 52 minuten gelopen en 52 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Eerst liepen we door het stadje Schoonhoven. Hier zijn veel goud en zilversmeden. Er is ook een goud, zilver en klokkenmuseum. Buiten Schoonhoven liepen we een stuk langs de rivier de Vlist (erg schilderachtig) en we passeerden de molen Mon repas. Dit betekent mijn maaltijd. Daarna sloegen we af naar het dorpje Polsbroek. Net voor Polsbroek gingen we verder over een smal pad met aan weerszijden sloten. Op dit pad kwamen we tweemaal broedende zwanen tegen. De eerste zwaan had een nest in de sloot en het mannetje stond op wacht op het pad. Er was gelukkig nog wat ruimte om er omheen te lopen, maar hij protesteerde wel. De tweede had een nest midden op het pad, maar het mannetje zwom in de sloot, zodat we toch langs het nest konden lopen. Halverwege dit pad was een bankje en daar hebben we onze boterhammen opgegeten. Toen sloegen we af en liepen over het kerkepad naar Cabauw. Op de velden zagen we daar een haas lopen. We kwamen onderweg ook een muis tegen. Daar ging het verder langs het riviertje de Wiel? Dit is ook een prachtig stukje om te lopen. We kwamen uit in Lopik bij de zendmast die vlak bij een nieuwe woonwijk staat. In Lopik gingen we naar de Lekdijk. We volgden de Lek tot Willige Langerak via de dijk of de uiterwaarden. In de uiterwaarden moesten we nog over een dam van losliggende stenen een stroompje oversteken. Langs de rivier was het ook prachtig. We kwamen langs een opvangcentrum voor ooievaars. Het laatste stuk liepen we van Willige Langerak naar Schoonhoven binnen de dijk. Dit was ook een mooi paadje met oude boerderijen. Tenslotte hebben we op het beginpunt nog een kopje thee en een biertje gedronken.

donderdag 13 mei 2010

Beverweertse broeken 21,4 km 12-05-2010



.


Om kwart over 10 zijn we gestart vanaf station Driebergen-Zeist en om half 4 waren we weer terug. We hebben 4,5 uur gelopen en 37 minuten gerust. De gemiddelde loopsnelheid was 4,8 km/uur en de totale gemiddelde snelheid was 4,2 km/uur.
We volgden de Kromme Rijn over het jaagpad en verderop kwamen we bij kasteel Beverweert uit de veertiende eeuw en 200 jaar in bezit van de familie van Nassau. Daarna langs het dorpje Werkhoven en weer een heel stuk langs de Kromme Rijn. Dit was een heel mooi stukje natuur met veel vogels zoals kievieten, meeuwen, scholeksters, ganzen en eenden. We zagen ook nog een fazant en we hoorden er verschillende en ook hoorden we de koekoek. Vandaar liepen we naar kasteel Sterkenburg en weer terug naar het landgoed van kasteel Beverweert. We gingen daar door de Beverweertse broekbossen. Veel slootjes met gammele planken en smalle paadjes met aan een kant een slootje en aan de andere kant prikkeldraad. We begrepen niet goed waar al dat prikkeldraad voor nodig is. Als je uitglijdt val je in het prikkeldraad. Het lange gras was zo nat dat mijn broek en mijn schoenen kletsnat werden. Voor de eerste keer had ik natte voeten. Tot slot liepen we dwars door Driebergen via 3 schitterende parken. Het was een heel mooie wandeling met droog weer maar wel een beetje koud voor de tijd van het jaar.

dinsdag 4 mei 2010

Rond het Zwartewater 04-05-2010 21 km

.

Start 9 uur 15. Retour 2 uur. Gelopen 4 uur en 15 minuten. Gerust 30 minuten. Gemiddelde loopsnelheid 5km/uur. Totale gemiddelde snelheid 4,5 km/uur.
In tegenstelling tot wat wij dachten is het Zwartewater geen voortzetting van de IJsel. De IJsel mondt bij Kampen uit in het Ketelmeer. Het Zwartewater voorziet de vesting Zwolle van water voor de singels. De oorsprong ligt in Zwolle, waar het ontstaat uit de Soestwetering en de Nieuwe Wetering. Ook komt er water in van de IJsel via het Zwolle-IJselkanaal. Even voorbij Zwolle mondt de Overijselsche Vecht uit in het Zwartewater.
We liepen eerst langs de kronkelende Sluizerdijk, daarna door het natuurreservaat "De Olde Maten" een veenweidegebied. Vervolgens kwamen we door het buurtschap Zwartewaterklooster hier was in de 13de eeuw een nonnenklooster gesticht. Nu waren er oude boerderijen in een buurtje, een oude begraafplaats en eendekooien. Nadat we de verkeersweg overgestoken waren liepen we onder langs de weg over het fietspad door de uiterwaarden tot Zwartsluis. In dit oude plaatsje hebben we bij een bakkertje koffie gedronken en koek gegeten. Daarna door Zwartsluis en over de oude landweg naar de pont over het Zwartewater naar Genemuiden. We zijn daar om de haven heen gelopen en over de dijk ging het weer terug naar Hasselt. Net buiten Genemuiden hebben we op een bankje gezeten onze boterhammen opgegeten. Typisch waren hier de boerderijen achter de dijk, die allemaal hun eigen kolk hadden.
In de uiterwaarden waren prachtige bloemen tapijten met daarbij een wijds uitzicht met schitterende wolken formaties een blauwe lucht, een heerlijk zonnetje en wind in de rug.
Veel te vlug waren we weer terug in Hasselt. daar hebben we nog maar een ommetje gemaakt door dit prachtige oude stadje.