dinsdag 26 maart 2024

Leersum: De Wildeman 26-03-2024 13 kilometer































Deze wandeling voert je door een afwisselend landelijk gebied aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van het zeer gevarieerde natuurlandschap, met loof- en naaldbossen, kleine stukjes heide, beken en onverwachte watertjes. Dit gebied heeft een belangrijke afwaterfunctie en u passeert dan ook meerdere smalle bruggetjes die over de beken zijn gelegd. De route voert je verder over cultuurhistorisch waardevolle buitenplaatsen en landgoederen, te weten Broekhuizen en Darthuizen.Je wandelt over lange statige beukenlanen en over het nog vrijwel originele park met waterpartijen bij Broekhuizen.
 

Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor één was ik weer terug op de parkeerplaats. drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Er was in het begin een zonnetje later werd het meer bewolkt maar het bleef droog. De temperatuur liep op van vijf naar elf graden Celsius. Best een mooie wandeling. fijn dat er in Nederland nog zoveel landgoederen zijn.

dinsdag 19 maart 2024

Hemmen: Trage tocht 10 km 19-03-2024



































 

 We maken een prachtige en bijzondere wandeling over het uitgestrekte Landgoed Hemmen, met recht en reden 'Parel van de Betuwe' genoemd. De route is een aaneenschakeling van pareltjes, zowel van verschillende wandelpaadjes als van afwisselende landschappen. We beginnen onze tocht vanaf station Hemmen-Dodewaard. Landgoed Hemmen gaf toestemming om op haar grondgebied een spoorlijn aan te leggen. In ruil hiervoor kreeg het een station, dat in 1882 werd gebouwd. Parallel aan het spoor lopen we eerst door open boerenland, geflankeerd door heggen. Langs boomgaarden in soorten en maten, zowel hoogstam als laagstam. We komen in de kern van het landgoed met dorp en park in Engelse stijl waar vroeger het kasteel stond, nu alleen nog een ruïne. Het kasteel is in 1945 verwoest. In het mooie park met waterpartijen zien we de resten van het kasteel en een dikke plataan met een omtrek van bijna 8 meter. Sinds de dertiger jaren van de 20e eeuw valt het beheer van het landgoed onder Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, toen de laatste heer van Hemmen, Frans Godard baron van Lynden van Hemmen kinderloos was overleden. In het dorp lopen we langs de fraaie kerk Onze Lieve Vrouwe Van De Brug en we vergapen ons aan het idyllische plein met witte gebouwen. We vervolgen onze route langs de Linge en maken nog een slinger over de buitenkant van het landgoed door bosjes, over eikenlanen en paadjes tussen de velden. De route komt langs grillige knotwilgen en een grote bijenstal bij een boomgaard. Op het laatste deel van de wandeling lopen we door open boerenland terug naar het station.

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om half twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats bij het station. Twee uur en een kwartier gelopen en een kwartier gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. Het was mooi zonnig weer en er stond weinig of geen wind en de temperatuur liep op van negen naar zestien graden Celsius. In het weiland zag ik wel 5 of 6 fazanten lopen, maar ik kreeg er maar 3 op de foto. Dit is echt een heel mooie wandeling.