dinsdag 26 september 2023

Haaren: Vennenroute 12,5 km 26-09-2023


























 Om tien over half negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en vijftig minuten gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. De temperatuur liep op van elf graden Celsius naar 19 graden. Er stond bijna geen wind en er was een flauw zonnetje door de sluierbewolking. Het is een heel mooie omgeving. In december 2020 heb ik deze route eerder gelopen. toen kon je nog het spoor oversteken bij het kasteel "Nemelaer". Nu is deze overgang afgesloten en moest ik een deel van de heenroute teruglopen.

dinsdag 19 september 2023

Geldermalsen: Appeldijken 14 km 19-09-2023



















Om negen uur ben ik gestart met de wandeling vanaf de parkeerplaats bij het station van Geldermalsen en om kwart over twaalf was ik weer terug. drie uur gelopen en 15 minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,2 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. De temperatuur liep op van 13 naar 19 graden Celsius. Het was wisselend bewolkt met af en toe zon en er stond een flinke wind. Ik waaide bijna van de dijk af. Er lagen nog geen walnoten op de weg en de meeste appels waren al van de bomen af. Dit blijft een mooie wandeling.

dinsdag 5 september 2023

Heeze: Trage tocht Strabrecht 14 km 5-09-2023

 
















                                            






                                        













 

 Deze tocht staat vooral in het teken van de immense Strabrechtse Heide van Staatsbosbeheer. We wandelen over een haast onmetelijke heidevlakte. De lange, rechte zandwegen versterken het eindeloos gevoel. Hoe anders is het begin van de wandeling bij buurtschap Strabrecht. Bij de Boschlaan wandel je direct over een zandweg tussen paardenweitjes. Voorbij een mooie langgevelboerderij laten we de bebouwing van Strabrecht achter ons en betreden we het mooie beekdal van de Kleine Dommel. We volgen het Rulse Laarzenpad over smalle paden in nat grasland. Het beekdal is zo nat, omdat het wordt gevoed door het grondwater van de heide, dat bij de beek als kwelwater omhoog komt. Het dal wordt doorsneden door eikenwallen en broekbosjes met elzen, berken en wilgen. Amfibieën en insecten voelen zich hier thuis, maar ook vogels als de wielewaal. We komen uit bij De Plaetse, waar het op mooie dagen flink druk kan zijn. We laten de Natuurpoort gauw achter ons en wandelen de grote heide op. Op de droge delen zie je vooral struikhei met wat jeneverbes, op natte plekken groeit dophei en pijpenstrootje. Opvallend zijn de gras- en bouwlandjes midden op de heide. Zo'n eeuw geleden probeerden boeren uit de buurt zonder veel succes stukken hei te ontginnen. Iets verder bij de Galgenberg zien we stukken open stuifzand tussen de heide. Terug richting Strabrecht gaat de tocht langs het deel van de heide dat tijdens het vogelbroed- en trekseizoen is afgesloten. Tijd voor afwisseling: we wandelen de Herbertusbossen in. Via een paar mooie lanen bereiken we de kronkelende Sterkselsche Aa. Lieflijke paadjes langs de beek leiden naar Kasteel Heeze. Het kasteel, de gracht, de laan en de duiventoren zorgen voor een waardige finale.

Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om vijf voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. De temperatuur liep op van 16 graden tot 30 graden Celsius. Er stond wel een lekker windje. Ik heb de wandeling in tegengestelde richting gelopen en ben bij de Natuurpoort begonnen. Een heel mooie en afwisselende wandeling.