maandag 31 oktober 2022

Heeze: De Herbertusbossen, Kasteel Heeze, De Kleine Dommel en het Rulse Laarzenpad 10 km 30-10-2022
















 Greet en ik zijn om ca. één uur gestart met de wandeling en om ongeveer vier uur waren we weer terug op de parkeerplaats. Twee en een half uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Bij tapperij de Zwaan in heeze hebben we een kopje thee en een espresso gedronken. Het was windstil met af en toe een zonnetje en ongeveer 20 graden Celsius. Het was een mooie wandeling in een landelijke omgeving.

dinsdag 25 oktober 2022

Casteren: Groeten uit Casteren 16 km 25-10-2022















































 

 Het landelijk gelegen Casteren ligt in de Brabantse Kempen, ten westen van Veldhoven en iets noordelijk van Bladel. Het ligt precies tussen het beekdal van de Groote Beerze en de Kleine Beerze. Casteren is een oude Romeinse nederzetting en zodoende wordt aangenomen dat de naam Casteren is afgeleid van 'Castra', wat Latijn is voor legerplaats. De wandeling start op het driehoekige dorpsplein tegenover de kerk. Van hieruit loop je het dorp uit waarbij je een aantal fraaie boerderijen en woonhuizen tegenkomt. Na enkele kilometers passeer je een oude grafheuvel en wandel je via een gemengd bos naar de Kleine Beerze. Hier treed je in de voetsporen van Middeleeuwse pelgrims, die vanuit Den Bosch naar Frankrijk liepen. Je volgt nu een prachtig meanderend traject van de Kleine Beerze. Het pad buigt op een gegeven moment richting Hapert. Via boomplantages en smalle weggetjes kom je uit bij het Wagenbroeks Loopje, een frivole naam voor een lieflijk beekje waarlangs hoge boomhagen en waterpoelen elkaar afwisselen. Voordat dit beekje in de Groote Beerze stroomt, verlaat je het Wagenbroeks Loopje en gaat de route weer terug naar het centrum van Casteren.

Om tien voor negen ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en drie kwartier gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Het was bewolkt weer met af en toe wat zon en een frisse wind. De temperatuur liep op van 12 naar 16 graden Celsius. Er waren veel graspaden langs de Kleine Dommel en het Wagenbroeks Loopje. Dat gras was erg nat en het loopt ook wel zwaar over al die graspaden. Toch een heel bijzondere en mooie wandeling.