dinsdag 27 december 2022

Kasteren: Trage Tocht 13km 27-12-2022
























 We maken een bijzondere, afwisselende wandeling aan de oostkant van Boxtel in nationaal landschap het Groene Woud door natuurgebied De Geelders. Grote delen van De Geelders zijn in bezit van Brabants Landschap en Staatsbosbeheer, maar ook de Marggraff Stichting heeft percelen in eigendom. Het natte, moerassige karakter van het gebied is te danken aan de aanwezigheid van leem. Voor de afwatering is een uitgebreid netwerk van greppels en sloten aangelegd. Met het uitgegraven zand werden de rabatten opgeworpen. Het landschap bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, heide, grasland en akkers. Sinds de 14e eeuw is het al in gebruik, nog te zien aan de houtkampen, oude 'houtkwekerijen' die stammen uit de middeleeuwen. Het is de bedoeling om het gebied grotendeels aan de natuur over te laten, wat moet resulteren in veelzijdige flora en fauna. We lopen even langs het Duits Lijntje, een oude spoorlijn tussen Boxtel en Wesel die in 2004 definitief werd gesloten, en komen bij het buurtschap Achterste Hermalen in een meer halfopen populieren- en knotwilgenlandschap. De route gaat over een lange, rechte laan door het beekdal van de Beekse Waterloop en vervolgt over slingerende paadjes tussen de velden terug naar de leembossen. Daar maken we nog een mooie slinger door het natte bos.

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om tien over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en veertig minuten gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. De temperatuur liep op van 2 naar 6 graden Celsius. Het was zonnig weer en er stond niet veel wind. Een mooie wandeling in een mooie omgeving.

dinsdag 6 december 2022

Loon op Zand: Van Loon op Zand naar Udenhout














Des winters als het regent dan zijn de paadjes diep, Ja diep.





 Om vijf voor negen ben ik gestart met de wandeling en om tien over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. 3 uur gelopen en vijftien minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. de temperatuur liep op van 5 naar 8 graden Celsius en het klaarde helemaal op. er was een lekker zonnetje en er was geen wind. Een mooie wandeling. Allen jammer dat vooral een pad ontzettend modderig was en kapot gereden door een tractor.

dinsdag 29 november 2022

Hulsel: De Molenheideroute 12,5 km 29-11-2022















 

 Deze rondwandeling voert door de Brabantse Kempen in het gebied tussen Hulsel en Reusel met enkele kleine natuurgebieden als Pastoorsbos, Mosbeemden en Molenheide. Daarnaast liggen in het coulisselandschap tussen beide dorpen de kleine beekdalen van de Raamsloop en de Rouwenbogtloop met hun karakteristieke beemdenlandschap, dat bestaat uit lange smalle percelen weide- en hooiland, omzoomd met heggen en houtwallen. Het is jammer dat het oorspronkelijke kleinschalig karakter van akkers en weiden grotendeels is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor grotere landbouwpercelen.

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee en een half uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. De temperatuur liep op van 4 naar 8 graden Celsius. Het was erg mistig en er stond geen wind. Jammer dat het zo mistig was. Ik kwam langs twee vennetjes waar geen water meer in zat. Het laatste watertje was een visvijver. Ik moet deze wandeling nog maar een keer overdoen als het mooi weer is.