dinsdag 27 april 2021

Beesd: Fruit aan de Linge 27-04-2021

 





























Het landschap langs de Linge is een van de lieflijkste in het rivierengebied. Het riviertje is smal en kronkelig, de boomgaarden langs de oevers zijn in het voorjaar vol van geur en kleur en in de herfst liggen op de dijken de walnoten voor het oprapen.
Het gedeelte van landgoed Mariënwaerdt waar de route begint en eindigt is een bescheiden trekpleister met een bosachtig park mooie historische gebouwen waar van alles te doen is. Naarmate je verder van de Linge af loopt, wordt het stiller. Je geniet er van een prachtig halfopen landschap met bos en weides. En natuurlijk loop je veel langs water. 

Om tien over tien zijn  we (Greet, Julia en ik) met de wandeling gestart en om half twee waren weer terug bij de Stapelbakker. Twee uur en veertig minuten gelopen en veertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,2 km/uur. Het was mooi helder weer met in het begin wat sluier wolken maar daarna werd het prachtig helder weer met veel zon. Wel stond er een een frisse wind. Op de appeldijk was het heel druk, vooral met fietsers en toen we weer in het park bij het huis Mariënwaerdt kwamen was het ook druk met wandelaars en gasten, die overal zaten te picknicken. Gelukkig konden we nog een plekje vinden om onze boterhammen op te eten. Het parkeerterrein stond stampvol toen we terugkwamen en ook alle toegangswegen stonden vol met auto's. Kortom het was er superdruk geworden. Wel een heel mooie wandeling. !4 dagen terug was er nog geen bloesem van betekenis en nu was het er heel mooi.

dinsdag 20 april 2021

Hemmen: Trage tocht 9 km 20-04-2021




















































 

 We maken een prachtige en bijzondere wandeling over het uitgestrekte Landgoed Hemmen, met recht en reden 'Parel van de Betuwe' genoemd. De route is een aaneenschakeling van pareltjes, zowel van verschillende wandelpaadjes als van afwisselende landschappen.  Langs boomgaarden in soorten en maten, zowel hoogstam als laagstam. We komen in de kern van het landgoed met dorp en park in Engelse stijl waar vroeger het kasteel stond, nu alleen nog een ruïne. Het kasteel is in 1945 verwoest. In het mooie park met waterpartijen zien we de resten van het kasteel en een dikke plataan met een omtrek van bijna 8 meter. Sinds de dertiger jaren van de 20e eeuw valt het beheer van het landgoed onder Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, toen de laatste heer van Hemmen, Frans Godard baron van Lynden van Hemmen kinderloos was overleden. In het dorp lopen we langs de fraaie kerk Onze Lieve Vrouwe Van De Brug en we vergapen ons aan het idyllische plein met witte gebouwen. We vervolgen onze route langs de Linge en maken nog een slinger over de buitenkant van het landgoed door bosjes, over eikenlanen en paadjes tussen de velden. De route komt langs grillige knotwilgen en een grote bijenstal bij een boomgaard.

Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om half twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats bij de kerk. Twee uur en vijf minuten gelopen en tien minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. Het was mooi helder en zonnig weer met heel weinig wind en de temperatuur liep op van vijf naar achttien graden. dit is een heel mooie wandeling. Ik heb hem wat afgekort omdat ik wat last van mijn linkerbeen had, maar gelukkig viel het reuze mee.