dinsdag 21 januari 2020

Boxtel: Van Tienhovenroute 14,5 km 21-01-2020























Deze rondwandeling verloopt door het oostelijk deel van het natuurgebied Kampina, dat deel uitmaakt van Het Groene Woud, een omvangrijk Nationaal Landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Het gebied is eigendom van Natuurmonumenten. De route voert door een verrassend en afwisselend landschap met uitzicht over een groot aantal vennen en heidevelden, maar gaat ook langs de meanderende laaglandbeken van de Beerze en Smalwater en door kleurrijke graslanden. De wandeling is vernoemd naar Mr. Pieter Gerbrand van Tienhoven, ooit eigenaar van de Kampina en natuurbeschermer van het eerste uur. Zo voert de route ook voorbij aan zijn grafmonument op de oever van de Zandbergsvennen. We vertrekken vanaf de parkeerplaats Kampina van Natuurmonumenten bij het Verzetsmonument net buiten het buurtschap De Roond. Het rolstoelpad brengt ons naar het Zandbergsvennen langs het grafmonument van Mr. Pieter Gerbrand van Tienhoven, met Jac. P Thijsse de oprichter van de Vereniging Natuurmonumenten. Vanhier wandelen we met een wijde boog om het Kogelvangersven en de Huisvennen heen. Dan gaat de route om het Meeuwenven met vogelkijkscherm langs de noordzijde van het Flesven en Lelieven richting de oever van het Smalwater naar het buurtschap De Roond. Vanhier volgen we het beekdal van de Beerze stroomopwaarts. Langs Hoeve Kampina en vervolgens door het heidegebied keren we terug naar de parkeerplaats Kampina De Roond/Huisvennen.

Ik ben om half negen gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was mistig en koud (ca -1 Graden Celsius) maar er stond weinig wind. Ik heb een eigen versie van deze wandeling gemaakt. Het is een mooie wandeling maar het weer werkte niet erg mee. Op de foto is een ingang te zien van een hol en tussen de varens waren nog twee ingangen. Ik weet niet van welk beest het is. Ik denk van een otter.

dinsdag 7 januari 2020

Sint Michielsgestel: Groene wissel 14 km 07-01-2020














































Je maakt een mooie wandeling over talrijke graspaden langs riviertje de Dommel, langs de vennen in landgoed Venrode en door de bossen van landgoed Zegenwerp. Onderweg kom je langs particuliere Waterkrachtcentrale Dommelstroom. De paden langs de Dommel mogen dan wel lang lijken, maar zijn door de vele bochten van de Dommel zeker afwisselend. Omdat een enkel bos niet voor wandelaars toegankelijk is, loopt u een kilometer over een fietspad langs een drukke weg, dat is dus een nadeeltje van deze route. Op een enkel rustig binnendoor asfaltweggetje na is een flink deel van de route onverhard. In Sint Michielsgestel is er voldoende horeca, onderweg komt u na ca 2 km. langs een boerenrustpunt met koffie- en boerenmelktap, en overdekt zitje.

Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats.  Drie uur en een kwartier gelopen en een kwartier gerust. Gemiddlede loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. Het was bewolkt weer en de temperatuur was ca. 6 graden Celsius. Ik heb de wandeling in omgekeerde richting gelopen. Het is een mooie wandeling met veel variatie.
Hieronder de toptien van de pageviews van mijn blog tot en met 2019
Nederland
10428
Verenigde Staten
5067
Frankrijk
1113
Rusland
996
Polen
971
Duitsland
797
België
665
Verenigde Arabische Emiraten
497
Oekraïne
496
Canada
494