dinsdag 29 oktober 2019

Maarheeze:: Trage tocht 16,5 km 29-10-2019








































De wandeltocht gaat door de Hugterheide en het Weerterbos. De Hugterheide bestaat uit stuifduinen vooral begroeid met dennenbos. Het Weerterbos ligt in een laagte met daarin een variatie aan bos, vennen, moerassige gebieden en open weilanden. Vanuit een observatietoren heb je een prachtig uitzicht over de open weilanden. In het kader van een herintroductieproject leven er weer edelherten in dit gebied. Door het Weerterbos loopt een watertje de Oude Graaf. Verder loop je langs een grenskerkmonument. In de periode 1648 tot 1795 liep op dat punt een staatsgrens tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse. Om de katholieken, die in de Republiek hun godsdienst niet in het openbaar mochten uitoefenen ter wille te zijn werden net over de grens kerkje opgericht.
Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling vanaf de Daatjes hoeve en om één uur was ik weer terug. Drie uur en drie kwartier gelopen en 30 minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Weer veel paddestoelen vandaag. Ook heb ik twee reeën gezien en aan de rand vand een bosje zag ik een hele roedel edelherten. Op de foto's is het zeer slecht te zien maar ik kon ze langs de rand van het bos en tussewn de bomen onderscheiden. Heel leuk. Het was mooi helder en zonnig weer. De temperatuur liep op van 6 naar 10 graden Celsius. Het was weer een heel mooie wandeling. Ik heb het stuk van en naar het station van Maarheze afgestoken.

dinsdag 22 oktober 2019

Arcen: Kasteel, Bos, Beek en Maas





















































Na het gezellige Raadhuisplein (met voldoende horeca/terrasjes) van het Noord-Limburgse vestingdorp Arcen kom je langs Kasteel Arcen en de befaamde Kasteeltuinen. Daarna maak je over stille paden en wegen een schitterende, gevarieerde boswandeling en komt daarmee langs een veentje en een ven. Over een prachtige landweg kuier je een dikke kilometer langs de Lingsforterbeek naar de rand van Arcen en wandel jevandaar over doorgaans rustige asfaltwegjes en een landweg door landelijk gebied naar de Maas. Arcen staat ook bekend om bierbrouwerij Hertog Jan met daarbij een bier- en eetcafé/proeverij, Je komtt er langs! Over een hoog wandelpad strak langs de Maas wandel je weer naar de parkeerplaats.Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om tien voor half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. De temperatuur liep op van tien naar vijftien graden Celsius. Er was weinig wind en het was bewolkt maar wel droog. Zoals je op de foto's kunt zien stond het bos stikvol paddestoelen. Erg mooi. Ook zag ik nog een eekhoorntje. Een heel mooie wandeling.