dinsdag 9 oktober 2018

Riel: Landgoed De Hoevens 13 km 9-10-2018















































De Hoevens
Het 190 ha grote landgoed De Hoevens maakt deel uit van een uitgestrekt natuurgebied waartoe ook De Regte Heide, Riels Laag, Het Ooijevaarsnest en de landgoederen Nieuwkerk en Gorp en Rovert behoren.
Oud cultuurlandschap
In de afwisselende entourage van bossen, heidevelden en akkerland vertoont De Hoevens het heel eigen gezicht van een oud cultuurlandschap. Kenmerkend is het patroon van akkers en weiland, omzoomd door eeuwenoude dreven en houtwallen, kikkerpoelei in bloemrijke akkerranden. Door het toegepaste beheer vindt u hier bijzondere planten en is het landgoed in trek bij wild. In het Heemkundig Museum in Alphen is te zien dat de akkercomplexen van nu nog veel overeenkomst vertonen met de vroegste kaarten uit 1745.
Landbouw
De opbrengst van de 125 ha die in gebruik is als landbouwgrond maakt het mogelijk het landgoed te onderhouden. Op de hogere gronden vindt teelt plaats van gewassen zoals suikerbieten, aardappelen, maïs, granen, erwten en schorseneren.
De graslanden nabij het vochtige beekdal van de Ley hebben door het extensief beheer een bijzondere flora gekregen.
Bossen
Het beheer van de bossen van het landgoed is in toenemende mate gericht op natuurontwikkeling en minder op productie. Er is vooral loofhout, met uitzondering van naaldhoutpercelen op de hogere, drogere en arme ruggen. Karakteristiek zijn de vele volwassen eikenen beukenlanen en de talrijke houtwallen die de landbouwkavels begrenzen.
Rijke historie
De Hoevens kent een bewogen geschiedenis. In 709 komen de gronden uit een schenking in bezit van Sint Willibrordus die ze in 736 overdraagt aan de abdij van Echternach. In die tijd zullen er al enkele 'hoevens' hebben gestaan.
In 1175 gaat het bezit over naar de abdij van Tongerloo die het tot 1798 beheert.
Van de vijf hoevens uit die tijd bestaan er nog twee: de 'Nieuwelandse hoeve' uit 1205 en de nog in vrij oorspronkelijk staat verkerende 'Grote hoeve', gebouwd begin 16e eeuw. De andere vallen in 1943 ten prooi aan oorlogsgeweld of, om economische redenen, aan de sloophamer.
Na de inlijving van Brabant bij het Franse keizerrijk worden de gronden geconfisqueerd en aan particulieren verkocht.
In 1919 kopen de Tilburgse textielfabrikanten H. en J. Blomjous het landgoed aan als jachtgebied. In 1920 bouwt de bekende Tilburgse architect Jan van der Valk een fraaie jachtkamer aan de Grote Hoef.
Een kleindochter van de familie H. Blomjous woont nu op het landgoed en voert er het beheer.
Een grenzeloos mooi landschap!
 
De Regte Heide wordt met de landgoedbossen van het Ooijevaarsnest, Nieuwkerk en De Hoevens (particulier bezit) als één geheel beheerd.
Over een lengte van 3 kilometer grenst de Regte Heide aan het dal van de Oude Leij (Riels Laag). Het betreft hier een zeldzame overgang van hooggelegen voedselarme, droge en vochtige heide naar laaggelegen, nat en voedselrijk beekdal.
Spectaculair is het hoogteverschil tussen heide en beekdal. Op de rand van de heide liggen zes grafheuvels uit de Bronstijd (circa 1700 - 1000 jaar voor Christus). De Regte Heide is één van de laatste leefplaatsen van het korhoen in de Benelux. Het beheer van Brabants Landschap is voor een belangrijk deel hierop afgestemd.
Door stuwing (puindam) en verondieping van de Oude Leij is het gebied vernat. Het streefbeeld dat Brabants Landschap voor ogen staat, is een licht kronkelende beek die haar weg zoekt door moeras, nat grasland, wilgenstruweel en vochtig loofbos.

 Grafheuvels
1 ringwalheuvel, 2-6 paalkransheuvels. Vroege- en middenbronstijd Ca 1700-1000 voor Christus. Opgravingen in 1935 door Prof Dr A.E. van Giffen. Restauratie in 1980 door de Rijksdienst oudheidskundig bodemonderzoek en gemeente Tilburg.
De heuvels zijn teruggebracht in de vorm van voor 1935. Bij heuvels 2-5 zijn palen op de oorspronkelijke plaats ingeslagen. Grafheuvels 2.4. en 6 zijn in twee periodes opgeworpen. Over het oudste graf 19 is een heuvel met paalkrans aangebracht. Na latere bijzettingen is de heuvel opgehoogd, iets verplaatst en van een ringsloot voorzien.

Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf  uur was ik terug bij de parkeerplaats. Twee uur en vijftig minuten gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. De temperatuur liep op van 4 graden tot 14 graden Celsius. Het was mooi helder weer met veel zon en weinig wind. Een schitterende wandeling. Onderweg heb ik twee reeën gezien.

Geen opmerkingen: