dinsdag 25 september 2018

Achel: Achelse Kluis 14 km 25-09-2018



















Ten zuiden van Valkenswaard ligt op de grens met België de St. Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis. Vanaf hier kun je eropuit voor de gelijknamige, grensoverschrijdende wandeling Achelse Kluis. Je wandelt langs de Warmbeek, over de Gastelsche Heide en door het Langbos. Bij het natuurreservaat Het Soerendonks Goor kom je langs een mooie picknickplek en vogelkijkhut. Via de Groote Heide wandel je terug naar de abdij, waar je nog kunt nagenieten met een heerlijk trappistenbiertje.
Om vijf over half tien ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor één was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en vijftig minuten gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. De temeratuur liep op van 7 graden tot 17 graden Celsius het was mooi helder en zonnig weer en er stond geen wind. Een mooie wandeling.

dinsdag 18 september 2018

Lexmond: Groene wissel 19 km 18-09-2018





























































De Vijfheerenlanden ligt in het oosten van Zuid-Holland. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden.  Deze route gaat een stuk over de Lekdijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Daarna volgen een paar graskaden en rustige asfaltweggetjes naar de flora- en faunarijke Bolgerijse griendbossen, het grootste griendboscomplex van Europa! Hierin maak je een superavontuurlijk tochtje, hét hoogtepunt in deze route. Over graslandranden en veepaden ga je op weg naar het drie kilometer lange boerenlintdorp Hei- en Boeicop. Daar wandel je dwars doorheen en hier tref je ook de enige onderweg-horeca. Na de talloze prachtige boerderijen van dit streng gelovige dorp kuier je over een landweg door polders en langs natuurreservaatje Scharperswijk weer naar Lexmond. De route gaat voor ruim de helft over verharde paden en wegen, de meeste daarvan zijn doorgaans rustig.
Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om vijf over één was ik weer terug in de Dorpstraat. Vier uur gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. De temperatuur liep op van 14 tot 24 graden Celsius en er stond een stevige bries. Prima wandelweer. Het was helder, zonnig weer. Ik heb de wandeling in tegengestelde richting gelopen. Een heel mooie wandeling en heel afwisselend. Er was veel onderweg te zien.