dinsdag 17 juli 2018

Bunnik: Beerschoten, Bilthoven 17,5 km 17-07-2018





































Na het centrum van Bunnik sta je ineens echt buiten. Over het mooie wandelpad langs de Kromme Rijn naar Rhijnauwen. Tussen de forten en de bunkers van de Hollandse Waterlinie is er altijd levendigheid rondom het theehuis. Aan het eind van het landgoed verschijnen kleurige gebouwen van de Uithof, het universiteitscentrum van Utrecht. Je loopt er even later dwars door. Na het meteorologische veld van het KNMI en De Bilt, duik je het bosgebied van landgoed Beerschoten in om er in Bilthoven weer uit te komen.
Om negen uur ben ik  in Bunnik gestart met de wandeling en om kwart over één was ik op het station van Bilthoven. Drie uur en vijftig minuten gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stil gestaan. Gemiddelde loopnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. De temperatuur liep op van 16 graden Celsius tot 30 graden. Gelukkig stond er een lekker windje en het bos bracht veen schaduw. Wel veel bos, maar het landgoed Beerschoten is wel prachtig met nog een kunsttuin erbij. Een mooie wandeling.

dinsdag 10 juli 2018

Riethoven: Vlasroot de kleine tocht 15 km 10-07-2018

























Deze tocht is een korte variant op de 21 kilometer lange Vlasroot-route. Ook deze tocht gaat door het prachtige beekdallandschap van de Dommel. Men ziet er houtwallen, hooilanden, weilanden, akkers, bossen en heideveldjes. De tocht gaat langs het Groot Goor in het beekdal van het beekje de Run naar de Vlasrootvennen om vervolgens door het Dommeldal en de Einderheide weer terug te keren naar Riethoven. Het Groot Goor is een smal, langgerekt gebied. Omdat het gebied erg nat is lopen er geen wegen of paden doorheen, gevolgd wordt het 'schouwpad' langs de Run. De Vlasroot is een klein vennengebied met twee vennen, de Grote Vlasroot en de Kleine Vlasroot. Waar de naam Vlasroot vandaan komt is onduidelijk. De voor de hand liggende gedachte, dat de plassen vroeger gebruikt werden om vlas in te roten (het weken van vlashalmen) is waarschijnlijk niet juist. De Einderheide is een groot aaneengesloten naaldbosgebied. Als bezienswaardigheid komt men langs De Volmolen of Waalrese Molen, een watermolen op de Dommel.
Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats bij de kerk. Drie en een half uur gelopen en een kwartier gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was bewolkt weer met een frisse wind. De temperatuur was 16 graden Celsius en het werd in de loop van de ochtend niet warmer. Een deel van de wandeling had ik al een keer gelopen de rest was nieuw. De wegen waren zeer droog en stoffig en de natuur ook. Een mooie foto van een vlinder gemaakt. Toch weer een mooie wandeling.