dinsdag 11 juli 2017

Eersel: Ommetje Pannegoor 13,5 km 11-07-2017


















Wandeltocht door boswachterij de Kempen. In boswachterij de Kempen gaat de tocht door de Cartierheide en het gevarieerde bosgebied rond dit heidegebied. De naam De Cartierheide is ontleend aan jhr. Emile de Cartier de Marchiennes. Deze kocht in 1863 het nabij deze heide gelegen Duizels Hof en gebruikte de heide als jachtterrein. Tijdens de tocht loopt men op de Cartierheide over een bijzonder mooi berkenlaantje de 'Pannegoor Passage', een beschut dijkje tussen het water van een ven en de heide. Dit berkenlaantje herinnert aan de baron, hij liet het ven genaamd 'het Pannegoor' uitgraven, waarbij men vanuit uit het berkenlaantje ongezien op de eenden en andere watervogels in de vennen kon jagen.
Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om half twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en drie kwartier gelopen en een kwartier gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. Het was bewolkt weer en ongeveer 18 tot 22 graden Celsius met een klein beetje wind. Later klaarde het helemaal op. De wandeling heb ik in tegengestelde richting gelopen. Op 26 januari 2016 heb ik deze wandeling ook een keer gelopen. Het was dit keer heel druk met wandelaars. Door de Eerselse wandelclub was een wandeling georganiseerd en ik ben wel zo'n honderd tot honderdvijftig wandelaars tegengekomen. Nog nooit zoveel wandelaars tijdens een wandeling gezien.

dinsdag 4 juli 2017

Gerwen: Schapengrachtroute 15,5 km 4-07-2017



















 De eerste bloeiende heide
 De schapengracht





De tocht gaat over de Geeneindse Heide. Dit is een voornamelijk met grove den beplant voormalig heide- en stuifzandgebied. Het gebied kent diverse vennetjes, zoals het Kamerven en het Witven. Verder gaat de tocht langs de Oude Toren van Stiphout. Deze gerestaureerde toren is het restant van een kerk die door de bliksem werd getroffen en afbrandde, is herbouwd vervolgens verwoest, gedeeltelijk gesloopt met als restant de toren, vervolgens weer door de bliksem getroffen en afbrandde. Verder is als bezienswaardigheid het kasteel Croy gelegen bij het gelijknamige buurtschap, dit gedeelte van de tocht valt samen met de hagelkruis route.Om kwart over acht ben ik gestart met de route en om kwart voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was ongeveer 20 graden Celsius en bewolkt weer met af en toe een zonnetje en om elf uur een paar spetjes. Het was weer een mooie wandeling.