dinsdag 31 januari 2017

Vredepeel: Zwartwatertocht 16 km 31-01-2017


























De tocht gaat door een aantal bosgebieden zoals het Zwartwater, Ballonzuilbossen, Testrik en de Vliegveldbossen. Alle bosgebieden hebben iets gemeenschappelijks, ze zijn aangeplant op woeste peelgronden ten behoeve van houtproductie. Tijdens de tocht zal men merken dat ze toch veel verschillen van elkaar. Het bosgebied Zwartwater is aangeplant op zeer arme grond. Niet alle bomen overleefde met als gevolg dat er mooie open stukken te zien zijn waarbij men een goede indruk krijgt hoe het gebied er in het verleden uitgezien moet hebben. De Ballonzuilbossen is een bosgebied met brede lanen afgewisseld door smalle paadjes. In dit bosgebied een monument "De Ballonzuil", het eerste luchtvaartmonument van Nederland en herinnert aan de landing van de ballon "La Poste de Paris". Deze ballon is tijdens de Frans-Duitse oorlog vertrokken uit Parijs op 18 januari 1871, om hulp te zoeken. In plaats van Bordeaux kwam de ballon in Merselo terecht. Het bosgebied Testrik en de Vliegveldbossen bestaan uit een afwisseling van loofhout en naaldbomen met op enkele plekken kleine stukjes heide. Het plaatsje zelf met ca. 200 inwoners heeft zijn naam te danken aan de "Vredepaal". De naam van het dorp verwijst naar het gebied Vredepeel, wat slaat op de bemiddeling van koning Frederik Willem I van Pruisen om eens en voor altijd de grens vast te stellen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het toen onder Pruisisch gezag staande Overkwartier van Gelre. Hiertoe werd in 1716 de Vredepaal op het knikpunt van de grenzen geplaatst.

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor één was ik weer terug op de parkeerplaats.  Drie uur en een kwartier gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. de temperatuur lag tussen de 3 en 5 graden Celsius, het was bewolkt en er stond weinig wind. Weer een mooie wandeling door de Peel.

dinsdag 24 januari 2017

Lage Mierde: Rondom de Mispeleindse Heide 16,5 km 24-01-2017




























Rondom de Mispeleindse Heide is een mooie afwisselende wandeling. Je wandelt het dorp uit langs leuke oude pleintjes en historische langgevelboerderijen richting buitengebied. Op de Neterselse en Mispeleindse heide ontdek je een heidegebied met prachtige vennen. Via de Flaestoren, die je kunt beklimmen voor een fascinerend uitzicht, gaat u op weg naar Herberg in den Bockenreyder.
Een leuk eenmanspaadje langs de Reusel en een graspad langs de Raamsloop brengen je weer terug naar het startpunt op het Dorpsplein. Onderweg zijn er voldoende bankjes om te genieten van de flora en fauna.

Om half tien ben ik gestart met de wandeling en om tien voor half twee was ik weer terug op de parkeerplaats bij de kerk. Drie uur en twintig minuten gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. Het was rond de 0 graden Celsius en er stond weinig wind en het was mistig. Het dooide ook behoorlijk en onderweg naar  Lage Mierde was ik nog een strooiwagen tegengekomen. De foto met de paaltjes toont het punt waar voor 1996 vijf gemeenten bij elkaar kwamen op een punt. Namelijk De Beerzen, Hilvarenbeek, Diessen, Bladel en Hooge- en Lage Mierde. Op he ijs van het Goorven zaten heel veel ganzen. Geen duizend, zoals vorige week maar toch zeker tweehonderd.