dinsdag 29 maart 2016

De Moer: Leikeventocht 17,5 km 29-03-2016






































Om negen uur ben ik gestart met de wandeling vanaf de kerk en om één uur was ik weer terug. Drie en een half uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur.  er was veel wind en af en toe viel er een spatje regen en de temperatuur was ca. 12 graden Celsius.Een mooie wandeling in een mooi gebied.
Wandeling door het natuurgebied Huis ter Heide. Landgoed Huis ter Heide, Galgeneind en Loonse heide vormen samen het natuurgebied Huis ter Heide. De tocht start in het plaatsje De Moer, gaat vervolgens door deze drie gebieden. De gebieden vormen samen een aantrekkelijk natuurgebied met vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. Het natuurgebied wordt, mede door 'Plan Lobelia', steeds mooier. In het zuidelijk deel zijn twee oude vennen hersteld en verder uitgebreid tot een groot vennen complex. Het belangrijkste streven is de ongerepte natte heide, die hier voor 1940 lag, terugkrijgen.

dinsdag 22 maart 2016

Hoogeloon: Zwartenbergtocht 16km 22-03-2016






















































Om tien over half negen ben ik vanaf de parkeerplaats bij de kerk gestart met de wandeling en om kwart voor één was ik weer terug. Drie en een half uur gelopen en 45 minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Het was 's ochtends 3 graden Celsius en de temperatuur liep op tot elf graden in de loop van de ochtend. Het was helder en zonnig weer met weinig wind. In de middag werd het bewolkt en toen ik bijna terug was viel er een spetje en onderweg naar huis in de auto kreeg ik een stortbui. Het was een heel mooie en interessante wandeling.
De tocht start in de plaats Hoogeloon en gaat door een afwisselend landschap van stukken naaldbos die op stuifzand zijn aangelegd, afgewisseld met open weiland. Hier en daar zijn nog kleine vennetjes en stukjes heide te vinden. In dit deel van de tocht komt men langs de Zwartenberg, een grafheuvel uit ca 1500 jaar voor Chr. Samen met een gelijksoortige heuvel te Alphen is de Zwartenberg de grootste grafheuvel in Nederland uit de vroege bronstijd. Vervolgens gaat de tocht door het rustige plaatsje Vessem naar het beekdal van het riviertje de Kleine Beerze, dit meanderende riviertje ligt in een landschappelijk mooi beekdal. Na het verlaten van het riviertje komt men door het bosgebied de Koebos met de kabouterberg, volgens een sage is deze berg kabouterkoning Kyrië's woning en begraafplaats. De heuvel is nieuw opgeworpen op de plaats waar een grafheuvel uit de Romeinse tijd moet zijn geweest, en doet nu dienst als onderkomen voor vleermuizen. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de zuivelfabriek 'Sint-Pancratius' een industrieel monument uit 1916 en een alleenstaande kerktoren die dateert uit omstreeks 1400.