woensdag 25 juni 2014

Nuenen: Bossen van de Geeneindse heide 25-06-2014 19 km








































Om half negen ben ik gestart met de wandeling vanaf het Vincent van Goghplein en om half één was ik weer terug. Drie uur en veertig minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,9 km/uur. Het was ca. 16 graden Celsius met een lekker windje. Heerlijk wandelweer, maar je had wel een trui nodig. Het is een mooie afwisselende wandeling. Het is wel jammer, dat je al heel snel bij de enige plaats komt waar je wat kan drinken namelijk in Gerwen. Dit is een prachtig dorp. De rest van de wandeling kom je nergens langs een café. Behalve dan op het eind in Nuenen. Ook het stuk parallel aan de N615 waar het bos verkaveld is en er overal hekken staan en er auto's op zandpaden rijden is minder aantrekkelijk. De vennen, die daar liggen kun je achter de hekken niet eens zien. Het resterende deel is de moeite waard. Om half twaalf heb ik op een boomstam gezeten bij een heideveldje mijn boterhammen opgegeten.

dinsdag 17 juni 2014

Moergestel: rondje Gestel 17-06-2014 18,5 km

































































Om half negen ben ik gestart met de wandeling vanaf het dorpsplein van Moergestel en om één uur was ik weer terug. Drie uur en vijftig minuten gelopen en veertig minuten gerust. Het was bewolkt weer en de temperatuur liep op van 13 naar 16 graden Celsius. Even was er een zonnetje, maar dat was niet langer dan tien minuten. Er was een klein beetje wind. Prima wandelweer. Ik was nooit eerder in de buurt van Moergestel in de Oisterwijkse bossen wezen wandelen. Ik kwam nu  dus ook langs vennen waar ik nog nooit geweest was. Jammer was wel, dat er een aantal vennen in particulier bezit zijn en dus niet  openbaar toegankelijk. Dat zou eigenlijk niet moeten mogen. Het Hildsven, het Allemansven, het Putven,  en het Keelven zaten achter grote hekken en waren niet of nauwelijks zichtbaar. Jammer.Eerst langs de meanderende Rosep. Dan naar het boscafé Kraaiven, waar ik een kopje koffie heb gedronken. Ik kwam daarna langs het Kolkven en het Brandven. Daarna door het terrein van de Oude Hondsberg.
Je loopt op fraaie buitenweggetjes met karakteristieke boerderijen en landhuizen, rond vennen en langs de riviertjes de Rosep, de Reusel en de Ter Braakloop. Ook kunt je volop genieten van de prachtige beuken- en eikenlanen, dennen-, sparren-, berken- en lariksbossen. De zandverstuiving 'Pierenberg' is een afwisseling in de route. En je staat even stil bij ons Maria kapelletje een van de drukst bezochte kapelletjes in Brabant.
Langs de route is ook nog van kunst te genieten. Bij de stuw in de Reusel was net een koppeltje met een kano bezig om langs de stuw te komen. In kon dat eens goed bekijken terwijl ik op een bankje zat om mijn boterhammen op te eten. toen ik verder langs de Reusel liep zag ik een dode zwaan in het water drijven. Die was waarschijnlijk tegen de hoogspanningsdraden aangevlogen en met een gebroken nek in het water gestort. Een heel mooie en fijne wandeling.