woensdag 27 november 2013

Riel 26-11-2013 18 km























Om tien voor half tien ben ik gestart met de wandeling en om tien over één was ik weer terug op de parkeerplaats in Riel. Drie en een half uur gelopen en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,7 km/uur.
Ik maak in Brabant vanuit Riel onder de rook van Tilburg een prachtige, onverharde wandeling over de Regte Heide en door het coulisselandschap van de Kempische landgoederen de Hoevens en Ooijevaarsnest. De Regte Heide bestaat uit droge en natte heide. Op de natte heide groeien planten als zonnedauw, klokjesgentiaan en beenbreek. Over een lengte van 3 km grenst de heide aan het beekdal van de Oude Leij. Het beekdal is hele jaar door nat, wat steltlopers en moerasvogels lokt. Landgoed de Hoevens is een schitterend particulier landgoed met graslanden, akkers, beken, houtwallen, eikenlanen en monumentale boerderijen. De bossen van landgoed Ooijevaarsnest bestaan voornamelijk uit grove dennen en worden omzoomd door eiken- en beukenlanen. Op de terugweg kwam ik langs het ven Halve Maan, waar een kolonie Canadese ganzen huist.
Het was ca.  6 graden Celsius met af en toe een beetje zon en het heeft een kwartiertje geregend.
Een heel mooie wandeling. Op de vierde foto van onderen zien we het pad onder water. Ik kwam langs een wei met schapen, die net met de auto met aanhanger werden opgehaald. In een mum van tijd had de hond de schapen bij elkaar.

woensdag 20 november 2013

'T Westelbeersche Broek 20-11-2013 15 km



















Om tien over half negen ben ik gestart met de wandeling en om vijf voor twaalf was ik weer terug. 3 uur gelopen en 15 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,7 km/uur. Bij de start was het 0 graden Celsius en aan het eind 5 graden. Het was echter mooi helder en zonnig weer. En de wandeling was weer de moeite waard. De paden waren over 't algemeen wel modderig en soms leken de paden wel slootjes ( zie de tiende foto).
De Landschotse Heide heeft nog een rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.Op vliegveld Welschap werden toen door de Duitse bezetter bommenrichters opgeleid die op de Landschotse Heide moesten oefenen in het bombarderen van schepen. Er werd daartoe een schijnhaven aangelegd en ook werden er schijnboten gebouwd. Deze bestonden uit aarden ruggen van 50 m lang en 7 m breed, met daarop een soort van houten kajuit. Een aantal van deze aarden wallen liggen er nog steeds. Ook de bunker, van waaruit waarnemingen werden verricht, is er nog te vinden. Vaak werden er betonnen bommen gebruikt die door een rookpatroon aangaven waar ze neervielen.

woensdag 13 november 2013

Spoordonk: De Beerzeloop 10-11-2013 7 km











Op zondagmiddag heb ik samen met Greet een wandeling van 7 km gelopen. Vanaf de watermolen van Spoordonk langs de Beerze. Het was een beetje sompig. Ook moesten we nog langs een aantal koeien door de bagger modderen. zodra we weer bij een weg uitkwamen hebben we er maar voor gekozen om de wandeling via weggetjes af te maken. Na afloop hebben we bij de Watermolen van Spoordonk nog een kopje thee gedronken.