vrijdag 27 november 2009

Warnsborn NS-wandeling van Arnhem naar Wolfheze op 17-11-2009 20 km



Per trein kwamen Cor en ik om 10.15 aan op het station in Arnhem. Vandaar liepen we naar park Sonsbeek. De totale afstand van de wandeling naar Wolfheze bedraagt 20 km. We hebben 4 uur en tien minuten gelopen met een gemiddelde snelheid van 4,8 km/uur en 20 minuten gerust. Totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. Om 15.12 gingen we weer met de trein terug naar Arnhem. In park Sonsbeek liepen we langs het bezoekerscentrum "de Witte Watermolen" een historische waterradmolen uit 1470. Langs de Molenbeek en vijvers gingen we naar het "Nederlands Watermuseum"" en de Grote Vijver. Vervolgens kwamen we langs restaurant "de Boerderij" en vervolgens staken we de weg over en kwamen we in park Zijpendaal met het prachtige huis Zijpendaal. Daarna kwamen we op het landgoed Warnsborn. Via Vijverberg en landgoed Lichtenbeek liepen we naar de Airborn begraafplaats waar 1400 Britse militairen liggen begraven die gesneuveld zijn aan het eind van de tweede wereldoorlog bij de slag om Arnhem. Daar hebben we gezeten op een bankje onze boterhammen opgegeten. Dan langs station Oosterbeek en door de Bilderbergbossen naar Laag Wolfheze. Voor we daar kwamen hebben we een tijd langs de Wolfhezerbeek gelopen waar vroeger diverse watermolens (koren en papiermolens) stonden. Langs deze beek staan verschillende 450 jaar oude Wodanseiken.
Laag Wolfheze heeft oud loofbos, heide, beken en en voormalige landbouwgronden. Een eindje verder is dan station Wolfheze. Het was goed weer met af en toe een zonnetje. De wandeling was werkelijk schitterend. Een aanrader.

maandag 9 november 2009

Monnickenroute 4-11-2009 21 km



Totaal 4,5 uur. 4 uur gelopen en een half uur gerust. Bewegingsgemiddelde 5,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,7 km/uur.
Om half negen startten we in Broek in Waterland. We liepen door dit leuke plaatsje lang het Havenrak en de Kerk in de richting van Monnickendam. We kwamen daar aan om kwart voor tien. Deze plaats kreeg in 1355 stadsrechten van de graaf van Holland.
In Monnickendam hebben we koffie gedronken. Daarna hebben we even de haven rondgelopen. We liepen verder langs de Gouwzeedijk tot de dijk naar Marken. Dan via Uitdam en Zuiderwoude weer terug naar Broek in Waterland.