zaterdag 20 oktober 2007

De Gooise Lusthoven




Op dinsdagavond ben ik naar Cor gereden. Bij Cor en Ans heb ik een nachtje gelogeerd.
Woensdag 17-10-2007 hebben Cor en ik de wandeling Gooise Lusthoven gelopen. We zijn met de auto naar de ingang van het "Franse Kamp" gereden en daar zijn we gestart.
De foto's geven een indruk van de wandeling.
Een rondwandeling over de 's-Gravelandse buitenplaatsen, waar tegen het einde van de 17e eeuw rijke Amsterdamse kooplieden neerstreken.
De toenmalige woeste gronden werden ingericht als ware lustoorden. Men liet er imposante landhuizen bouwen die dienstdeden als zomerverblijf voor de voorname families. Nu probeert de Vereniging Natuurmonumenten deze waardevolle landgoederen in hun oorspronkelijke staat te behouden. Slingerpaden, lanen en waterpartijen kenmerken dit prachtige gebied.
Via de naaldbossen van het Spanderswoud kwamen we terug bij het begin.

woensdag 10 oktober 2007

Dwars door de Betuwe


Dwars door de Betuwe
Wandeling door de Betuwe

Ontdek de vele facetten van het Betuwse landschap
Traject: Kerk-Avezaath – Culemborg

Afstand: 25 kilometer

Beginpunt: Bushalte Kerk-Avezaath

Eindpunt: Station Culemborg

Horeca: In Erichem, Buren, Beusichem en Culemborg


Datum 3 october 2007
Vanaf station Tiel waar ik Cor ophaalde om 10.30 reden we naar Kerk-Avezaath tot bij de eerste bushalte (Daver) bij Kerk–Avezaath. Daar begon deze wandeling die werkelijk dwars door de Betuwe voert. Hij gaat door prachtige Betuwse dorpjes en stadjes als Erichem, Buren, Zoelmond, Beusichem en Culemborg. Onderweg zie je akkers en boomgaarden, weiden en uiterwaarden. we liepen over smalle weggetjes, slingerende dijkjes en brede rivierdijken. Hoogtepunt is de Aalsdijk, een dijkje dat zich tussen Buren en Zoelmond door het Betuwse land slingert en een fraai beeld geeft van de vele facetten van het Betuwse landschap. Het grootste deel van de wandeling voert over verharde wegen. Het was een bewolkte dag met weinig uitzicht en vanaf 12.30 overvloedige regen. we hielden het niet droog. Omdat er weinig plaats was om droog te rusten zijn we flink doorgestapt. In Buren, een leuk oud stadje met het standbeeld van Willem van Oranje en Maria van Buren (zie foto), hebben we een kop koffie met een appelpunt genuttigd. Om 13.30 hebben we in een bushokje in Zoelmond ons brood opgegeten. We zijn daarna weer stevig doorgelopen en om 16.10 kwamen we na door Culenborg gelopen te hebben aan bij het station. Vandaar ging Cor terug met de trein en ik met de bus naar Kerk-Avezaath.