dinsdag 28 februari 2023

Loon op Zand: Westelijk deel van Landschapspark Pauwel 13,5 km 28-02-2023













 

 Het Pauwelspad is een rondwandeling door het Landschapspark Pauwels, een brede strook nieuwe natuur in ontwikkeling gelegen in een bijzonder landschap ten zuiden van de Loonse en Drunense Duinen en ten noorden van de Gemeente Tilburg. Het Pauwelspad ontleent zijn naam aan de Hollandse edelman Pauwels van Haestrecht, die in 1387 de rechten op de Heerlijkheden Tilburg en Loon op Zand in onderpand krijgt van Hertogin Johanna van Brabant. Deze verrassende rondwandeling is gerealiseerd op initiatief van het Witte Kasteel in Loon op Zand, de Stichting Nieuwe Warande uit Tilburg en het landelijke Wandelnet. Daarnaast hebben de grondeigenaren, de gemeenten Tilburg en Loon op Zand, de Waterschappen De Dommel en Brabantse Delta, de Provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer een bijdragen geleverd om het Pauwelspad mogelijk te maken.

 Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en drie kwartier gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was mooi helder weer met een zonnetje en de temperatuur liep op van 1 graad tot 5 graden Celsius. Er was wel wat wind maar niet zoveel. Heerlijk weer om te wandelen. De wandeling zelf was wat minder. Langs veel grote wegen bij Tilburg en de de bouw van een nieuw Elektriciteitsnetwerk, waarvoor een half bos gesloopt werd.

dinsdag 14 februari 2023

Megen: Trage Tocht 10 km 14-02-2023

 





























We maken een mooie wandeling rond het vestingstadje Megen, dat beschut in een bocht van de Maas ligt. Ingeklemd tussen Maas en uiterwaarden lijkt het plaatsje een dorp, maar het is toch echt een stad. Het bezit een authentiek stratenplan met mooie historische huizen en is niet voor niets een beschermd stadsgezicht. Na een ommetje langs de Sint Servatiuskerk en molen Désiré lopen we over de Maasdijk, waar je een mooi uitzicht hebt over de Diedense uiterwaarden. Vroeger stroomde hier de Maas en bij hoog water dient het gebied nu als overloopgebied. Na de Gevangentoren verlaten we het stadje waarna we bij het veer Megen-Appeltern de uiterwaarden ingaan. We struinen hier op de oevers van de Maas en elke honderd meter passeren we een imposante populier. Schapen zoeken hier beschutting en op het water tuffen de vrachtschepen richting Den Bosch en Grave. Het is twee kilometer genieten van elke meter tot we bij het volgende Maaspontje komen, het veer Megen-Maasbommel. Er volgt een kort stuk verhard, maar al snel duiken we het boerenland in bij het Burgemeester Deelenkanaal naar Oss. Ook hier struinen we door het grasland. Verderop ligt de Maasdijk verder van de Maas. Bij de Kapel Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten vervolgen we de dijk weer richting Megen. Een kort slotrondje door het stadje leidt nog langs de Koolmarkt en het Minnebroederklooster, waar je een kort bezoek kunt brengen aan het Hof van Lof, de tuin van het 350 jaar oude klooster. 

Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor twaalf was ik weer ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. de temperatuur liep op van -1 graad Celsius tot 10 graden Celsius. Het was mooi zonnig en helder weer en windstil met een blauwe lucht. Op deze wandeling heb je heel veel vergezichten over het water en over het land. Een mooie wandeling.

dinsdag 7 februari 2023

Strijbeek: Trage Tocht: 11 km 7-2-2023




















 

 Met deze afwisselende Trage Tocht in de Baronie van Breda wandelen we over de Strijbeekse Heide, het natuurgebied dat ingeklemd ligt tussen Boven Mark en Chaamse Beek. Honderd jaar geleden bestond het uit droge en natte heide, met hier en daar vliegden. De heide werd door Staatsbosbeheer beplant met naaldhout en het omringende land werd ontgonnen voor de landbouw. Tegenwoordig doet men moeite om het oude landschap te herstellen. Er wordt naaldbos gekapt en de heide wordt geplagd en begraasd. Boerenland wordt geëxtensiveerd of teruggegeven aan de natuur. De wandeling wordt dus steeds natuurlijker! De tocht is overigens 99% onverhard, we hebben alleen de eerste meters op de Goudbergseweg asfalt onder de voeten. Heel fraai is het ommetje over de Goudberg aan het begin. Vanaf de wal kijk je uit over het water van het Patersmoer. Zoals de naam al zegt is het een restje hoogveen. Vanaf Hoeve De Gouwberg wandelen we door boerenland noordwaarts naar het Rondven. Tussen de grassen en de struikhei op de hogere delen zien we bijzondere plantjes in de laagte. Er groeit onder andere moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw. Rododendrons en een lange laan verraden dat we landgoederen betreden. We zien in de verte de huizen Luchtenburg en Hondsdonk. Aan de voorzijde van de Hondsdonk vinden we een idyllisch paadje tussen weilanden, bosjes en rododendrons. Een andere topper in de route is het pad langs het lieflijke dal van de Chaamse Beek. Houtwallen, poelen en solitaire bomen in weilandjes geven het dal zijn charme. Tot slot zoeken we de paden aan de landsgrens op, ooit een smokkelaarsdomein.

Om half tien ben ik met de wandeling gestart en om kwart over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en twintig minuten gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddeldesnelheid 3,8 km/uur. 'S morgens op de weg was het behoorlijk mistig. Maar al snel na het begin van de wandeling kwam de zon door en er stond weinig wind. Wel was het nog koud (-3 graden Celsius), maar de temperatuur liep op naar 5 graden Celsius. Weer een mooie wandeling. Ik was mijn fototoestel vergeten en toen heb ik maar foto's gemaakt met mijn telefoon.