We maken een mooie en vooral rustige wandeling in de Brabantse Peel vanuit het kerkdorp De Mortel. Door bos en boerenland tussen Gemert en Bakel. Start is bij de katholieke kerk Sint Antonius Abt, gebouwd in 1904 naar een ontwerp van Caspar Franssen. Na een kronkelend pad tussen de velden passeren we al snel de eerste langgevelboerderijen die tegenwoordig merendeels omgebouwd zijn tot woonboerderijen. De Grotelse Heide is een typisch ontginningsbos met veel naaldbomen, maar door de afwisseling met open graslanden en bomenlanen nergens saai. Bijzonder is de 128 meter hoge KPN-zendmast, ook wel Mortelse Toren, die we tijdens deze wandeling steeds weer boven het landschap zien uittorenen. Hoogtepunt is het smalle wandelpaadje langs de verrassend kronkelende heidebeek Esperloop. Deze met kwel gevoede 'bronbeek' op de rand van de Peelrandbreuk is het leefgebied van de gewone bronlibel. De Snelle Loop is wat rechter, maar ook fraai. De brede zandpaden of karrensporen door het Brabantse boerenland voeren ons langs diverse boerderijen en buurtschappen met klinkende namen als Speurgt, Grotel, Tereyken, Milschot en Ren. Aan de rand van Gemert lopen we over de Kromstraat langs een bijzondere hoekgevelboerderij en langs langgevels die een lange historie hebben. De Oude Bakelsedijk brengt ons langs de eeuwenoude akkers Hooge en Lage Kranebraken weer terug naar De Mortel.
Om acht uur ben ik gestart met de wandeling en om half twaalf was ik weer terug bij de parkeerplaats. Drie uur en tien minuten gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. De temperatuur liep op van dertien naar vijfentwintig graden Celsius. er was veel zon en weinig wind. In de zon was het wel warm, maar gelukkig waren er wel veel schaduwweggetjes. Een mooie wandeling.De belevenissen van een pensionado. Op zoek naar een invulling voor de rest van zijn leven. Of in ieder geval voor de eerste periode van zijn pensioen.
dinsdag 12 juli 2022
dinsdag 5 juli 2022
Heusden: Op pad in het land van Heusden 14 km 05-07-2022
Om acht uur ben ik gestart met de wandeling en om half twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,6 en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. Ik heb deze wandeling in omgekeerde richting gelopen en ik heb een stuk afgekort. De temperatuur liep op van 13 naar 23 graden Celsius. Het was wisselend bewolkt met zon en wolken. En een lekker fris windje. Een mooie wandeling. In 2019 heb ik deze wandeling ook gelopen.
Deze keer heb ik een koekoek gehoord en gezien. Ik heb hem ook op de foto gezet maar hij is haast niet te zien. Hij staat op de foto van de bomen met aan de rechterkant een stuk water. Hij zit in de lichtgroene boom.
Voor deze rondwandeling door het Land van Heusden in het stroomgebied
van Maas en Waal is het vertrek- en eindpunt het door wallen en een
gracht omsloten fraai gerestaureerde vestingstadje Heusden. De route
voert ons door een uniek rivierenlandschap over eeuwenoude dijkjes en
langs dode Maasarmen die nog goed zichtbaar zijn in het landschap.
Vanuit het centrum van het monumentale vestingstadje Heusden wandelen we
eerst voorbij het voormalige Kasteel van Heusden en over de vestingwal.
Dan gaat de route met een wijde boog langs de vestingwerken naar
Oudheusden. Het traject leidt je dan oostwaarts richting het landelijk
gelegen dorpje Herpt. Van daar wandelen we zuidwaarts over de
Zeggelaarsche Wetering en de Koninigsvliet door het Herptsche Veld naar
het Haarsteegse Wiel. Nu gaat de route over de Oude Maasdijk door
Hedikhuizen naar de Bergsche Maas en vervolgens op de zuidoever terug
naar Heusden. Door het oude vestingstadje keren we terug naar het
vertrekpunt.Kortom: een afwisselende route door het rivierenlandschap op
de grens van Noord-Brabant en Gelderland met veel natuurschoon en
onderweg wielen, afgedamde maasarmen en typische huizen langs de dijk,
voorbij aan het voormalige Fort Hedikhuizen en door het pittoreske
Heusden.