dinsdag 29 juni 2021

Oploo: Landgoed Bunthorst- Groote Slink 14 km 29-06-2021

































 Op landgoed Bunthorst-Groote Slink zul je aangenaam worden verrast door het unieke, afwisselende landschap. Maar wie denkt hier te gaan wandelen op een eeuwenoud landgoed heeft het mis. Het goed is pas aangelegd ten tijde van de grote Peelontginningen aan het begin van de twintigste eeuw. In 1903 werd het gebied aangekocht door de rijke Twentse bankiers Roelvink. De vermaarde landschapsarchitect Leonard Springer werd ingehuurd om een landschapspark in Engelse stijl aan te leggen. De Groote Slink is nu eigendom van Het Brabants Landschap, samen met Bunthorst en de Krim. We beginnen de fraaie wandeling bij Bronlaak, een op de antroposofie gebaseerde woon- en werkgemeenschap voor mensen met een beperking. Al snel bereiken we de heideveldjes aan de rand, met schaapskooi en met leuke doorlijkjes op de moestuinen. Eenmaal in het bos worden smalle paden afgewisseld door imposante lanen met bijzondere namen: Long Walk en Düsseldorfer Allee. Verderop zoeken we steeds de bosrand op. Op Bunthorst en de Krim kijken we uit over akkers en heidevelden. De finale van deze tocht is grandioos. Je kronkelt over lieflijke paadjes aan de bosrand langs grote weides, een flinke vijverpartij en tot slot door draaihekjes tussen de koeien richting het landhuis Groote Slink. In het landhuis vind je de biologische winkel annex dorpscafé, waar je als gast van Bronlaak welkom bent. 

Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats bij Bronlaak. drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Het was bewolkt weer en halverwege heb ik een buitje gehad. Op het eind begon de zon door te komen. Wel was het tamelijk warm  (ca. 24 graden Celsius)en erg vochtig. Ik werd nog het meest nat op de smalle paadjes door varens, struiken en bomen en het natte gras. Maar ja dat droogde wel weer. Een mooie en rustige wandeling. Ik ben geen wandelaars tegen gekomen en ook geen hondenuitlaters. Alleen twee ruiters kwam ik tegen en aan het begin en einde een aantal verstandelijk gehandicapten. 

dinsdag 22 juni 2021

Dorst: Leemputten 12,5 km 22-06-2021
















 Leemputten Dorst is een fraaie wandeling door de Boswachterij Dorst, gelegen tussen Breda, Oosterhout en Gilze-Rijen. Het is een gevarieerd staatsbos met diverse zandduinen en leemputten. De leemputten zijn ontstaan na uitgraving van leem voor de productie van bakstenen in steenfabriek De Vijf Eiken.

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om vijf voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee en een half uur gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan.Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km /uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. Het was bewolkt weer en de temperatuur liep op van 13 naar 19 graden Celsius. Gelukkig bleef het droog. Na ca. 8 kilometer vond ik het eerst bankje. In het eerste deel van de wandeling bij de Stadsbosweg wemelde het van de hondenuitlaters met ieder zo'n drie of vier loslopende honden. Een ware verschrikking. Gelukkig moesten ze in het overige deel aan de lijn en daar waren maar een of twee mensen met een hond. Wel een heel mooi gebied om te wandelen. Zoek het konijn op de foto's.

dinsdag 15 juni 2021

Someren: Gat van Roels 14km 15-06-2021







































 De wandeling  voert u door natuurgebied de Lange Bleek, met een mooi heideveld dat wel wat van een savanne weg heeft. Het is hier heel stil: er worden vooral aan de bosrand geregeld reeën gespot. Op het laatste stuk van de wandeling, geniet u van de vergezichten over de Strabrechtse heide, een van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Nederland.

 Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats. drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur.  Ik heb de wandeling in omgekeerde richting gelopen. Het was 's ochtends 17 graden en de temperatuur liep op tot 22 graden Celsius. In het begin was het nog bewolkt maar later klaarde het steeds meer op. Een heel mooie wandeling.