dinsdag 27 oktober 2020

Beugen: Ommetje de Vilt 27-10-2020 13,5 km

                                        Wandelroute Vilt-tocht, te Beugen




























Het ommetje start in de plaats Beugen en gaat voor het grootste gedeelte door het natuurgebied De Vilt om vervolgens via het maasheggengebied de Oeffeltse Weiden weer terug te keren naar Beugen. In het natuurgebied De Vilt ligt de meest gave oude meander van de Maas in Nederland. Deze meander is zo'n vijftienduizend jaar geleden ontstaan. Ook gaat men in natuurgebied de Vilt over een wat hoger gelegen pad met mooie doorkijkjes, het pad is een spoordijk die in verleden onderdeel geweest is van het Duits lijntje, een spoorverbinding uit 1878 die het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel verbond. Als men in Beugen komt moet men ook het Maasheggenlandschap gezien hebben, het laatste deel van het ommetje gaat door dit gebied. De maasheggen vormen een uniek cultuurhistorisch landschap, al tijdens het Romeinse Rijk was er in dit gebied al een heggenlandschap. De heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns.

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Het was bewolkt weer en droog en er stond een frisse wind en de temperatuur was ongeveer 10 graden Celsius. In dit gebied heb ik in 2017 al eens de maasheggenroute gelopen in het voorjaar. Dit was weer een andere route waarvan een gedeelte overeenkwam met de maasheggenroute. Maar toch was het weer als nieuw door het andere jaargetijde. De wandeling was de moeite waard. Ik heb het laatste deel een stuk van de Vilttocht gelopen, zodat ik ook een stukje langs de Maas kwam.

dinsdag 20 oktober 2020

Herkenbosch: Trage tocht 20-10-2020 16 km




















































We maken een prachtige wandeling door Nationaal Park De Meinweg, steeds dichtbij de grens met Duitsland. Op het grootste deel van de tocht komen we geen kip tegen. Wat een rust! De naam Meinweg is ontstaan uit het Keltische woord 'gemeyne', wat 'gemeenschappelijk' of 'samen' betekent. Veertien dorpen bestuurden en gebruikten het gebied. Vanaf de rand van Herkenbosch lopen we door het bos Zandbergen naar Brasserie De Boshut. De route vervolgt tussen de (asperge)velden naar de rand van bos. We lopen even langs de fameuze IJzeren Rijn van Antwerpen naar Mönchen-Gladbach en over een smal paadje door een mooi bos met dansende bomen. Daarna komen we in het glooiende halfopen bos- en heidelandschap langs de Honingsberg. In het begrazingsgebied lopen Schotse Hooglanders en IJslandse Pony's. Het tweede deel van de tocht komt door het leefgebied van de adder. We lopen langs de Kombergen en over een mooi pad vlakbij de Duits-Nederlandse grens langs vennen met klinkende namen als Elfenmeer, Vossenkop en Rolvennen. Deze vennen zijn ontstaan door turfwinning. Op de terugweg is het goed en comfortabel uitrusten bij café Rijstal Venhof. Via het bos van de Zandbergen keren we terug naar de rand van Herkenbosch. 

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om kwart  over één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en drie kwartier gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,2 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Het was tussen de acht en de twaalf graden Celsius. Er stond weinig wind, het was bewolkt en af en toe viel er een spat regen.

Natuurbrand
Bij de natuurbrand, die op 20 april uitbrak, gingen die bossen deels verloren. In vier dagen tijd raakte zo'n 200 hectare bos en vooral heide zwaar beschadigd.

Zo'n 15 hectare bos werd vernield. Veel bomen zijn direct verbrand of hebben hun bladeren of naalden de afgelopen maanden laten vallen. Desondanks toch een mooie wandeling. Hopelijk herstelt de natuur weer. Ook veel vennen stonden drog of praktisch droog.