dinsdag 16 augustus 2016

Heusden: Liniewandeling 13km 16-08-2016











































Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. drie uur en een kwartier gelopen en dertig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. Bij de start was het maar 13 graden Celsius en de temperatuur liep in de loop van de ochtend op tot 23 graden. Er stond ook een aardig windje, dus ik moest wel mijn trui aanhouden. Ik heb al eerder in Heusden gewandeld op 11 maart 2014. toen heb ik  ongeveer deze wandeling in omgekeerde richting gelopen. Het was nu veel mooier weer dan toen. Een heel mooie wandeling.


Een wandeling met twee gezichten van de Brabantse Zuiderwaterlinie. Een gerestaureerde vestingstad met fraaie wallen, standerdmolens, torens en leuke paadjes. En het open landschap langs de Bergsche Maas dat onder water gezet kon worden. We maken eerst een flinke ronde om en door de vestingwerken. Aan de buitenste randen is het genieten van de landschappelijk mooie waterpartijen en de groene wallen op wel drie verschillende niveaus die Heusden tot een onneembare vesting moesten maken. Op de flanken van het stadje zijn de wandelpaden al even bijzonder. We vallen van de ene verbazing in de andere. Heusden heeft 9 bastions en 6 ravelijnen. In het centrum vinden we pittoreske straten en smalle steegjes met monumentale panden. We verlaten de vesting en wandelen in de richting van de Bergsche Maas, die we over de dijk enkele kilometers blijven volgen met weidse uitzichten alom. Bij het gehucht Doeveren gaat de route langs een oude schans met sluis en gracht die een belangrijke rol speelde in de Zuiderwaterlinie. Er is niet veel meer van over, maar er zijn plannen voor restauratie. We volgen de hoog gelegen slingerende Elshoutse Zeedijk die moest beschermen tegen overstromingen van de Maas en zien diverse dijkdoorbraken in de vorm van wielen. Over de Kooiweg lopen we tussen de natte graslanden terug naar Oud Heusden. Het laatste stukje van de route is het minst: even de kiezen op elkaar.

Deze route heb ik dus in tegengestelde richting gelopen.



dinsdag 9 augustus 2016

De Moer: Landgoed Huis ter Heide 19 km 9-08-2016




















Om tien over half negen ben ik vanaf de parkeerplaats bij café 't Moaske gestart met de wandeling en om tien over één was ik weer terug. Vier uur gelopen en een half uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1km/uur. de temperatuur liep op van 12 tot 22 graden en het was helder weer en redelijk zonnig met een fris windje. Heerlijk wandelweer. Wel kreg ik om twaalf uur een stortbui. Ik heb toen maar even staan schuilen en ik heb in die tijd mijn regenpak aangetrokken want het zag er niet uit dat het snel over zou gaan.  Ik ben weer gaan lopen toen het wat minder hard regende en een half uur later was het toch weer droog. Een heel mooie wandeling. Een deel van de wandeling had ik in 't voorjaar al een keer gelopen.


Deze rondwandeling voert ons langs de randen van Landgoed Huis ter Heide. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten is gelegen In de driehoek De Moer, Loon op Zand en Kaatsheuvel. Het circa 650 hectare grote landgoed wordt in het zuiden begrensd door de Gemeente Tilburg en de oostelijk gelegen N261 vormt een barrière met Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het noordelijke gedeelte van Landgoed Huis ter Heide bestaat vooral uit bos, terwijl we in het zuidelijke gedeelte, Loonse Heide genaamd, vooral vennen en landbouwpercelen vinden. Natuurmonumenten Is er in geslaagd met het Plan Lobelia hier de ongerepte natte heide weer terug te krijgen. Flora en fauna hebben zich hersteld en Schotse Hooglanders zorgen er voor een grotere variatie aan begroeiing. Met de nieuwe Westloonse Wissel als natuurbrug is ook een verbinding tussen het Landgoed Huis ter Heide en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen tot stand gebracht.

Vanaf vertrek in De Moer gaat de route zuidwaarts door Landgoed Huis ter Heide, waar het acacialaantje ons naar het Galgeneind leidt. Over de Baan achter de Ruwe Bossen bereiken we het vennengebied met het Leikeven, waar we over de vlonderbrug en langs een tweetal uitkijkpunten zicht hebben over het natuurherstelplan Lobelia. Dan gaat de route langs het Plakkeven door het westelijk deel van Landgoed Huis ter Heide om dan via de noordwestelijke rand en over het St. Annapadje terug te keren naar het vertrekpunt in De Moer.