woensdag 17 juli 2013

Weesp: Vecht en Polders 16-07-2013 7,2 km





Om negen uur zijn Cor en ik gestart met de wandeling en om elf uur waren we weer terug. andelhalf uur gelopen en een half uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,4 km/uur. We hebben de wandeling in tegengestelde richting gelopen. Dus eerst over de  Aetsveldseweg naar de Vecht en dan verder langs de Vecht weer naar het huis van Cor. Aan het eind van de Aetsveldseweg kwamen we op de Klompweg  uit tegenover Hinderdam.

Voor de aanleg van de sluizen stond de Vecht in open verbinding met de Zuiderzee. Het waterniveau in de rivier fluctueerde met het tij en bij stormen was er overstromingsgevaar die tot in de stad Utrecht schade kon aanrichten. Om dit te voorkomen werd in 1288 tussen Breukelen en Maarssen een dam met sluis aangelegd, de Otterspoordam. Deze dam lag op het noordelijke eindpunt van de Utrechtse overzeese handel en scheepvaart. In 1437 gaf de bisschop van Utrecht opdracht een nieuwe dam meer naar het noorden, maar net ten zuiden van de grens met Holland, aan te leggen. De naam Hinderdam was het gevolg van de last die dit opleverde voor de scheepvaart.

Tekening van 1719 met schans Hinderdam op achtergrond
In een bocht van de Vecht, werden zeesluizen, een keer- en uitwateringssluis en een dam gebouwd. In eerste instantie lagen hierbij geen verdedigingswerken, maar in 1629 bouwde men ter plaatse een aarden schans. In dat jaar trokken Habsburgse en Spaanse troepen vanuit het oosten het land binnen. Amersfoort werd bezet en de vijand dreigde verder naar het westen door te stoten. Ter verdediging werd met grote spoed een waterlinie op Hollands en Utrechts gebied aangelegd, deze strekte langs de Vecht en de Vaartsche Rijn van Muiden tot Vreeswijk. Het Staatse leger zette het laaggelegen land onder water door - onder andere - de sluis bij Hinderdam open te zetten. Bij de dam werd een eenvoudige versterking aangebracht ter verdediging van de sluis en ter beveiliging van de hogergelegen toegangswegen. De Utrechtse Waterlinie is later opgegaan in de Oude Hollandsche Waterlinie.
In 1672 werd de aarden schans nog versterkt, maar in 1673 ging men al over tot de bouw van een gebastioneerd fort. Na een eeuw tevergeefse onderhandelingen tussen Holland en Utrecht werden in 1674 bij Muiden nieuwe zeesluizen gebouwd en vervolgens werd de sluis bij Hinderdam gesloopt. Utrecht was bezet door het Franse leger en Holland benutte de kans. In datzelfde jaar kwam Utrecht weer bij de Unie, maar alleen onder de voorwaarde dat de sluis bij Hinderdam niet herbouwd mocht worden en Holland kreeg het recht van militaire inundatie over het Utrechts gebied.

We hebben daar op een bankje gezeten over zitten mijmeren
Verderop bij het begin van de Lage Klompweg hebben we in het Oom Gijs plantsoen nog op een bankje gezeten. Het was een zonnige warme dag met een temperatuur van 26 graden Celsius. Niet echt fijn wandelweer maar het was te doen. Een korte maar leuke wandeling.

donderdag 11 juli 2013

Bunschoten-Spakenburg 9-07-2013 7,5 km


















Voor het eerst sinds oktober weer met Cor gewandeld. We zijn om tien over half elf vertrokken en om tien over half twee waren we weer terug op de parkeerplaats. We hebben twee uur gelopen en één uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 3,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 2,5 km/uur. Het was prachtig zonnig weer met een lekker fris windje. Ongeveer 24 graden Celsius met een prachtig blauwe hemel. Misschien een beetje te warm om te wandelen, maar door het windje en een stuk over de dijk langs het water was het goed te doen. Omdat we het stuk langs het water voor het laatst wilden bewaren hebben we de tocht tegen de beschreven richting in gelopen. Met de gps gaat dat prima. Dus eerst door de weiden en dan over het pad langs het water. Toen we bij het water waren hebben we daar op een bankje in de schaduw onze boterhammen opgegeten. Daarna terug over de dijk en door het mooie dorp Spakenburg met zijn haven en bootjes en terrasjes. Eerst hebben we bij de haven nog op een bankje gezeten en tot slot hebben we op een terrasje een kopje thee gedronken. Een geslaagde en leuke wandeling.