woensdag 23 februari 2011

Grenswandeling in Dommelvallei Neerpelt 22-02-2011 21 km












Om half twaalf zijn we gestart vanaf het bezoekerscentrum "de Wulp" en om tien over half 5 waren we weer terug. 4uur en 36 minuten gelopen en 32 minuten gerust. De gemiddelde loopsnelheid bedroeg 4,5 km/uur en de totale gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was koud (ca. 3 graden Celsius met een koude wind) maar het was helder weer met een lekker zonnetje en zeker het eerste stuk hadden we de wind in de rug. We liepen een stuk langs de Dommel. Een mooi stukje met eromheen ook mooie natuur waar in BelgiĆ« hard aan gewerkt werd. Dat is het Hageven. Toen we de dommel verlieten kwamen we langs een grenspaal Nederland binnen en vandaar gingen we een heel stuk over het Plateau met zijn vloeiweiden van de Pelterheggen –waar de sluisjes en kanaaltjes sinds kort weer in hun functie zijn hersteld en allerlei verdwenen flora en fauna is teruggekeerd een voormalige landbouwenclave van 30 ha met hoge natuurwaarden om te vormen tot een natuurgebied met natte heide en vennen. De Pelterheggen, onderdeel van een landbouwgebied, is een van de laatste vloeiweidecomplexen die in de negentiende eeuw is aangelegd. Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar hooi werden ook de droge, zure en schrale gronden geschikt gemaakt voor productie. Hiertoe werden werd een stelsel van kanalen, stuwen, duikers en aquaducten aangelegd, waarmee kalkrijk water uit de Maas naar de weiden werd gevoerd. De weiden zijn zo aangelegd dat het water gelijkmatig verdeeld werd. Met de opkomst van kunstmest, verbrandingsmotoren en fossiele bandstoffen nam de behoefte van hooi voor de natuurlijk paardekrachten in het begin van de 20ste eeuw af. De vloeiweiden kregen een nieuwe functie: populierenteelt ten behoeve van de luciferindustrie. De bijzondere wijze van bevloeien raakt in onbruik.Daarna kwamen we langs Turfven een restant van een ringven waar hoogveen groeit. Op het Plateau zijn we de richting kwijt geraakt en hebben toen een rondje extra gemaakt van zo'n 1,5 kilometer. Daarna heb ik heel strikt de route gevolgd ook al gingen we dwars door de bush om toch maar weer op de route uit te komen. Uiteindelijk lukte dat en voor dat we het Plateau verlieten kwamen we lange een kudde wilde koeien en bij een soort knuppelbrug. Op deze knuppelbrug gezeten hebben we onze boterhammen opgegeten. Daarna kwamen we in het schilderachtige gehucht Achterste Brug waar een van de huizen een rijksmonument is. Van Achterste Brug liepen we een stukje over de weg en daarna een heel eind langs de Dommel waarbij we steeds over "stiles" moesten. Dat was ook een mooi stuk. Toen waren we bijna in Borkel. Toen moesten we weer een heel stuk over de weg de Peedijk lopen. We waren toen op het meest noordelijke punt. Vandaar gingen we over lange rechte landwegen weer naar het zuiden. We liepen toen weer hele stukken parallel aan de Dommel door het Dommeldal maar wel een stuk van de Dommel af. Op het laatste stuk kwamen we weer langs de Dommel. dit stuk hadden we ook op de heenweg gelopen.

woensdag 16 februari 2011

Maarssen, Bethunepolder en Maarsseveense plassen 19,6 km 16-02-2011




























Om 10 over 10 zijn we gestart op het station van Maarssen en om kwart voor 3 waren we weer terug. We hebben 4 uur en 10 minuten gelopen en 25 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was een mooie zonnige dag met een temperatuur van ca. 10 graden Celsius. Eerst gingen we naar Maarssen langs het kanaal dan een stukje door Maarssen naar de Vecht. Langs mooie grachtenpanden ook al was het een rivier en even verder buiten Maarssen langs de prachtige buitens aan de Vecht op een heel mooi paadje langs de Vecht. Dan gingen we door de Bethune polder waar we een weids uitzicht hadden. Vervolgens door het plaatsje Tienhoven dat erg lijkt op Westbroek, dat hier vlakbij ligt en waar we vorig jaar al doorkwamen. Dan gingen we door Oud-Maarsseveen en het natuurreservaat Molenpolder tot we bij de Maarsseveensche Plassen kwamen. daar hebben we op een bankje onze boterhammen opgegeten. We zijn om de plas heen gelopen en kwamen over een naturistenstrand zonder dat we dat wisten en er lag er warempel ook nog een bij 11 graden. We hebben even later de Kleine Plas wel gezien maar we zijn er niet omheen gelopen, dat scheelde 2 kilometer lopen. De glastuinbouw aan de rand van de Maarseveensche  Plassen deed wel wat afbreuk aan deze schitterende omgeving. Tenslotte nog een stukje langs de Vecht en mooie grachtenpandjes en weer terug naar het station.

woensdag 2 februari 2011

De Postbank en de Onzalige Bossen: Rheden 2-02-2011 17,6 km





Om half elf zijn we gestart vanaf het station in Rheden en om 10 over half drie waren we weer terug. 3,5 uur gelopen en 35 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur.
Het weer was koud en mistig en in he begin een beetje vochtig. Dat was heel jammer want dit is een heel mooie wandeling met veel mogelijkheden tot uitzicht over de heide en de stuwwallen. Maar die mooie uitzichten hebben we helaas moeten missen. Om ca. 12 uur waren we bij het restaurant op de Postbank en daar hebben we een kopje koffie gedronken. Verder door prachtige bossen gelopen met veel klimmen en weer dalen. Cor staat bij de koningin op de fiets met een arm om haar schouder. Hij zei dat ie wel van d'r hield. Cor verloor nog een handschoen en ik gleed uit op een afdaling en ik ging plat op m'n gezicht. Gelukkig was alles nog heel. Om half twee hebben we bij een boerderijtje onze boterhammen opgegeten. Een fijne wandeling, die we in de loop van het jaar nog maar een keer over moeten doen als het wat mooier weer is. Ik heb nog maar wat foto's toegevoegd van hoe het er ook uit kan zien.