De belevenissen van een pensionado. Op zoek naar een invulling voor de rest van zijn leven. Of in ieder geval voor de eerste periode van zijn pensioen.
woensdag 26 januari 2011
Breukelen: Vecht, Buitenplaatsen en Polders 26-01-2011 15,6 km
We zijn om kwart over 10 vertrokken vanaf station Breukelen en om vijf over twee waren we weer terug op het station. 3,5 uur gelopen en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. Even buiten Breukelen liepen we door het de landerijen van kasteel Gunterstein. De oudste vermelding van de buitenplaats Gunterstein dateert van 5 mei 1386. In een leenbrief aan Jonkvrouwe Nelle Gunter staat dat ze het huis met de hofstede in leen krijgt. De naam Gunterstein wordt voor het eerst gebruikt in 1399. Het oude huis Gunterstein werd in 1511 door de mannen van Utrecht veroverd en gesloopt. De stenen werden gebruikt voor de versterking van de stadswallen van Utrecht.
In 1518 werd Gysbrecht van Nijenrode eigenaar van wat niet meer geweest moet zijn dan een ruïne en deze liet het kasteel weer opbouwen op dezelfde plek waar het huis nu staat, omgeven door twee boomgaarden en wat bouwland. Dit gebouw vertoonde de kenmerken van een versterkt huis en kwam daardoor in aanmerking voor erkenning van de Staten van Utrecht als Ridderhofstad (23 mei 1539). Op 7 juli 1611 kocht Johan van Oldebarneveld het huis Gunterstein. Uit de akte blijkt dat het huis omringd was door grachten, tuin, boomgaarden en bouw-, wei- en hooiland en verder bos en plantagie. In 1673 kwamen de Fransen en ook dit kasteel werd verwoest. In 1680 wordt het huidige Gunterstein gebouwd en wordt ook de tuin aangelegd in de Franse stijl. Vlak voor het huis een vierkante voortuin en ten zuiden van het huis op het driehoekig stuk land waar nu de paarden staan, een Franse stijltuin. De binnentuin, tussen de grachten, bestond uit bomen, moestuinen en hakhout. Een grote zichtlaan van het huis naar het oosten werd zodanig aangelegd dat vanaf het einde gezien de toren van de kerk van Breukelen zich exact boven het huis Gunterstein bevond. Langs deze zichtlaan stonden ook toen al linden.
Aan het eind van de 18e eeuw werd een begonnen met het omvormen van het park in de landschapsstijl. In 1849 werd deze wijziging voortgezet door A.J van Lunteren. Het vele hakhout verdween om plaats te maken voor ruime grasvelden met doorzichten.
Na Gunterstein liepen we door Scheendijk langs de veenplassen. De plas hebben we haast niet gezien maar wel veel bootjes en "zomer"huisjes en bootloodsen. Daarna gingen we lang de Vecht en passeerden we mooie landhuizen met prachtige theekoepeltjes. Vervolgens kwamen we in Nieuwersluis lang de Willem III kazerne en het zwembad. Dan over het Vechtbruggetje en door Nieuwersluis en daarna liepen we om fort Nieuwersluis van de Hollandse waterlinie heen. Dan langs de Angstel tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar hebben we gezeten op de rand van de sluis onze boterhammen opgegeten het was toen ongeveer 12 uur. Dan zijn we een stukje langs het kanaal gelopen. We gingen toen door een prachtig natuurterrein van het Utrechts landschap de buitenplaats Over-Holland. Daarna liepen we over de weg terug naar Breukelen. In het centrum hebben we nog een kopje thee gedronken. In Nieuwersluis hadden we geen restaurant gezien. Daarna terug naar het station. Een prachtige wandeling. Het was fris ca. 2 graden Celsius maar deze keer was het tijdens de hele wandeling droog en bewolkt.
donderdag 20 januari 2011
Dansende bomen Garderen 19-01-2011 20,3 km
Om ca. 11 uur zijn we gestart in Garderen en om tien over half vier waren we weer terug. 4 uur en 10 minuten gelopen en 32 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur.
We hadden onze auto bij de verkeerde camping "de Wijde Blik" geparkeerd en moesten toen nog een stukje verder lopen om bij de camping "de Hertshoorn" te kunnen starten. we liepen door de camping naar de achterkant en daar begon het bos van "de Dansende bomen". Het is een van de mooiste en oudste bossen van Nederland met in wonderlijke bochten gegroeide eiken- en beukenbomen. Het bos is een paradijs voor vogels, reeën, edelherten, dassen en wilde zwijnen. We hadden nog niet ver gelopen of er staken drie reeën het pad over. Een eind verder kwamen we langs het Solse Gat. Hier zou volgens de legende een boos klooster gestaan hebben dat in een onweersnacht door een blikseminslag was verdwenen en wat overbleef was een geweldig gat. Verder kwamen we langs "het Boshuis" waar we thee gedronken hebben bij het brandende haardvuur. Daarna kwamen we bij het Houtdorperveld samen met het aangrenzende Speulderveld is dit een reusachtig uitgestrekt heideveld. We zijn hier overheen gelopen. Tot dan toe was het droog geweest met soms zelfs een klein beetje zon,maar halverwege de tocht over de heide kregen we een flinke plensbui met hagel over ons heen gestort. De bui duurde zeker een half uur. Daarna was het weer droog. We kwamen toen weer aan de rand van de heide en we zijn door het Speulderbos over een soort stuwwal "de Duinen" geheten terug door het bos naar de camping gelopen. Een mooie wandeling, jammer van die plensbui.
donderdag 13 januari 2011
Nieuwkoopse plassen 21,2 km 12-01-2011
Om kwart over 10 zijn we gestart op het station van Bodegraven en om 10 over 3 waren we weer terug. 4.5 uur gelopen en 15 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. We zijn eerst door Bodegraven gelopen een leuk stadje met oude huizen en een mooi kerkje. Vanaf het begin regende het een beetje maar gaandeweg begon het hoe langer hoe harder te regenen. We liepen eerst een stukje langs de Oude Rijn en daarna richting Mije. Na vijf kilometer hebben we de regenjassen maar aangetrokken want het bleef maar regenen en het ging steeds harder. Daarna liepen we dwars door de Nieuwkoopse plassen tot aan het Zuideinde en vandaar gingen we richting Zwammerdam maar eerst hebben we nog een flinke om gelopen tussen vier molens door en langs twee ervan. Daarna hebben we weer langs de Oude Rijn gelopen maar eerst hebben we om twee uur op een bankje onze boterhammen opgegeten. Het was toen een kwartiertje droog. Daarna begon het weer te regenen. Via Zwammerdam zijn we terug naar Bodegraven gelopen. Het was een natte wandeling.
Abonneren op:
Posts (Atom)