donderdag 25 februari 2010

Hoge Veluwe wandeling 24-02-2010 19 km


Begin 1909 kocht de familie Kröller de boerderij De Harskamp met 450 ha grond op de Veluwe. In hetzelfde jaar werd op een publieke veiling een aangrenzend stuk grond van 1200 ha gekocht. Meneer Kröller wilde daar gaan rijden en jagen. In de volgende jaren werd het terrein verder vergroot tot het huidige Nationale Park de Hoge Veluwe.

Om half 10 heb ik Cor van het station in Ede-Wageningen opgehaald en om kwart over 10 zijn we de wandeling gestart bij de ingang van het park "de Hoge Veluwe". Om kwart voor 3 waren we daar weer terug. 4 uur gewandeld en 30 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. We zijn in het begin bijna meteen al verkeerd gelopen en we moesten daarom weer een heel stuk terug. Daarna hebben we de route gevolg tot de Deeldensche wasch en verder tot het centrum. Daar hebben we in de Koperen kop bij een kopje thee ons brood opgegeten. Vanaf daar moesten we om het Otterlosche zand heen. Daar zijn we ook weer verkeerd gelopen. We zijn toen aan de oostrand van het Otterlosche zand door het bos gelopen tot aan het Jachtslot St. Hubertus.

Architectuur

De plattegrond van het gebouw is in de geweivorm gemaakt. De toren, met het kruis in het metselwerk verwerkt, symboliseert het lichtende kruis in het gewei van het hert dat Hubertus tot inkeer bracht. Berlage was een architect die ook ontwierp in de stijl van de "Nieuwe Zakelijkheid". Men mocht daarbij de constructieve elementen in hun eigen schoonheid laten zien. Doordat Berlage vrijwel het gehele interieur ontwierp alsmede vele gebruiksvoorwerpen, ontstond een volledig op elkaar afgestemd geheel. Dit wordt versterkt door het terugkerende materiaalgebruik en herhaling van vormen.

In ieder geval hebben we toen een flink stuk afgekort waardoor de wandeling niet te lang zou worden. Vanaf het Jachtslot St. Hubertus hebben we de route weer goed gevolgd tot we weer bij de ingang aankwamen.