vrijdag 18 december 2009

Wandelen over het Kootwijker Zand op 16-12-2009 20,5 km


Korte golf zendstation Radio Kootwijk

Om 6 over 10 heb ik Cor van de trein opgehaald in Apeldoorn. We zijn naar Hoog Buurlo gereden en daar om 10 over half elf gestart. Om 12 over 3 waren we weer terug op de parkeerplaats.
Rusttijd 20 minuten. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. We liepen eerst langs een schaapskudde en een schaapskooi. We zijn een flink stuk over de Hoog Buurlose heide gelopen en daarna kwamen we bij Radio Kootwijk een indrukwekkend gebouw "De Kathedraal" genoemd.

Het stuk bos en heide van in totaal 450 hectare groot, aangekocht van Staatsbosbeheer, was in 1917 nog geheel ongeëxploiteerd. Er liep nog geen directe wegverbinding, wat de exploitanten er eind 1918 toe bewoog een smalspoor aan te laten leggen naar halte Assel aan de ,Oosterspoorweg waardoor voor de aanvoer van bouwmateriaal verbinding was met de rest van Nederland. Het terrein werd geëgaliseerd, wat inhield dat alle begroeiing werd verwijderd om zo een ongestoorde 'zendcirkel' te kunnen hebben. Toen het goederenvervoer intensiever werd, werd ook een (normaal-)spoor aangelegd naar Station Kootwijk, eveneens aan de Oosterspoorweg. Deze bleef tot 1947 bestaan. Tegenwoordig is het tracé van deze spoorlijn een geasfalteerd pad: het westelijke deel van de Radioweg.

Er werd een grote antenne gebouwd, bestaande uit koperen kabels die met elkaar verbonden waren en die rustten op 200 meter hoge masten, en koperen kabels onder de grond. In het hart van dit systeem werd een radiostation gebouwd. Dit werd ondergebracht in een gebouw van gewapend beton, ontworpen door de Amsterdamse architect Julius Luthman (1890-1973). Deze had bij het ontwerp gedacht aan een Egyptische sfinxs, die bij goed kijken ook nu nog te ontwaren is. Evenwel had het gebouw (gebouw A) ook gelijkenis met een kerk, waardoor naast 'De Sfinx' de later bekendere bijnaam 'De Kathedraal' in omloop kwam.

Op 7 januari 1929 werd de radiotelefoondienst officieel geopend voor het publiek door koningin-moeder Emma (niet door koningin Wilhelmina, zoals vaak wordt gedacht). Na deze gebeurtenis werden de woorden "Hallo Bandoeng, hier Den Haag" legendarisch. Nu kon het Nederlandse publiek met Nederlands-Indië bellen. Zo'n gesprek was een hele gebeurtenis. Men moest ervoor naar een telegraafkantoor in een van de vier grootste steden van Nederland komen en kon dan voor ruim 30 gulden, wat toen een heel vermogen was, een gesprek van drie minuten voeren. In september 1935 werd een 'versterkte' omroepzender in gebruik genomen, met een golflengte van 1875 meter en een vermogen van 120 kilowatt.
Een erfgoedstichting heeft berekend dat voor de restauratie van de gebouwen 20 à 30 miljoen euro nodig is. Op 10 december 2009 nam Staatsbosbeheer het zendcomplex voor 1 euro over van de Dienst Landelijk gebied, waardoor het terrein na een eeuw terug was bij de oorspronkelijke eigenaar. Het koopcontract werd in een feestelijke ceremonie in Gebouw A getekend.

Om ongeveer 1 uur hebben we onze boterhammen gegeten gezeten op de top van een heuvel in het heidelandschap (zie foto).
De zandvlakte van het Kootwijker Zand zelf hebben we niet gezien omdat we een stukje van de route afgesneden hebben. We hadden naar een uitzichtpunt op de "Dikke Bart" (een grote zandvlakte) moeten lopen.
Tegen het einde van de route waren we een stukje verkeerd gelopen. We hebben toen een pad genomen parallel aan de route, maar dit pad liep dood. We zijn toen met behulp van de gps dwars door het bos doorgegaan tot we uiteindelijk weer op de route uitkwamen. Het is een prachtige wandeling met veel bankjes maar die staan allemaal op een kluitje. Als je er een nodig hebt is er kilometers in de omtrek geen te vinden.

vrijdag 4 december 2009

Wandelen door de Kampina op 2-12-2009


DE snelstromende en meanderende Beerze De derde foto is een Pingo ergens in Canada

Om half tien heb ik Cor in Best van de trein opgehaald. Om kwart over tien zijn we gestart met de wandeling vanaf de Belvertshoeve in Oisterwijk. We hebben 4 uur en 6 minuten gelopen en 17 minuten gerust. De totale afstand was 19,5 km. Onze bewegingssnelheid was 4,8 km/uur en de totale gemiddelde snelheid bedroeg 4,4 km/uur. Via de Rozep een klein riviertje en de Logt (een buurtje) kwamen we in de Kampina. Kampina is afkomstig van het Franse "la Campina" dat voor de Kempen staat. De Kempen is een gebied in NoordBrabant en Vlaanderen. Het ligt tussen Eindhoven, Antwerpen en Hasselt. Vreemd genoeg hoort Kampina niet bij dit gebied. We kwamen over de Beerze en gingen vandaar naar het Banisveld een nieuw ontwikkeld stuk natuur aan de rand van de Kampina. Daarna gingen we de Kampina weer in en liepen een stuk langs de Beerze die hier flink hard stroomt. Vervolgens een heel stuk over de gedeeltelijk vergraste heide tot we bij het Brandven kwamen. Om het gras af te grazen loopt er een kudde paarden, waarvan we er drie gezien hebben. Het Brandven is een z.g. Pingoruïne. Een Pingo is een grote klomp ijs onder een grondlaag, overgebleven uit de ijstijd. Dat ijs kan door kwelwater nog aangroeien en zo de erboven gelegen grond omhoogstuwen. Later als het ijs gaat smelten schuift de grond eraf en vormt een ringwal om het ontstane ven. Van het Brandven weer verder over de heide over paden die erg veel op kleine beekjes leken. De plassen waren zo'n 30 tot 40 cm diep. We zagen hier nog sporen van herten.
We zijn maar ergens onder de bomen gaan zitten om ons brood op te eten om half twee want bankjes waren op de Kampina nergens te bekennen. 100 meter verder stond ons bankje. Daarna kwamen we via het Belversven (een heel groot ven op de heide) en bos weer in Oisterwijk.