vrijdag 25 september 2009

Baarle-Nassau wandeling van 22km op 23-09-2009


Het is het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes België en Nederland die, in elkaar verweven het dorp Baarle vormen. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog.

Hertog van Nassau

baarle oud 2

In 1198 werd de basis gelegd voor de Baarlese enclave-situatie door Godfried II van Schoten, Heer van Breda.

Zijn gebied, waaronder Baarle, lag tussen Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland in. Toen Dirk VII van het graafschap Holland in 1190 aanspraak maakte op het land rond Breda, sloot Godfried van Schoten, de heer van Breda, zich aan bij het Hertogdom Brabant. Godfried van Schoten werd daardoor leenman van Breda. Om zijn macht niet te verliezen kreeg Godfried van Schoten van de hertog van Brabant ook nog extra stukken land bij Baarle. Dit waren echter woeste stukken grond. De vruchtbare grond rond Baarle hield Hertog Hendrik I voor zichzelf. In 1198 lagen er dus stukken land in Baarle die rechtstreeks onder de Hertog van Brabant vielen. Dit werd later Baarle-Hertog. De gebieden rond Baarle, die in handen waren van de leenman van Breda, kwamen via erfopvolging in handen van het geslacht van Nassau. Dit werd het latere Baarle-Nassau. De enclaves waren geboren.

Moeilijkheden ontstonden aan het einde van de 80-jarige oorlog die door de Vrede van Münster in 1648 bezegeld werd. Hierbij werd de grens van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden vastgelegd. Deze grens liep dwars door het Hertogdom Brabant. Hierdoor kwam Baarle-Hertog, dat tot de Baronie van Turnhout behoorde, bij de Zuidelijke Nederlanden en Baarle-Nassau, als deel van de Baronie van Breda, bij de Noordelijke Nederlanden. Hierdoor kregen de enclaves voor het eerst een internationaal karakter.

De wandeling was een beetje saai. Wel rustig, maar veel landbouwgrond en zandpaden. Als we de route van 26 km gekozen hadden waren we een flink stuk door het bos en langs een beek gegaan. De grenspalen maakten het interessant. Ook de kruiswegstaties en de Lourdesgrot aan het eind van de wandeling waren de moeite waard.
Voor de statistiek : 22,1 km, 4,5 uur gelopen en 0,5 uur gerust. Bewegingssnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde 4,3 km/uur.

vrijdag 11 september 2009

Wandeling 'Het Twiske' 09-09-09 18 kilometer




Het Twiske is een gebied van 650 ha, gelegen boven Amsterdam, tussen Landsmeer, Den Ilp en Oostzaan. De naam komt uit het Westfries: twisken betekent "tussen" en "scheiding", het Twiske lag tussen Waterland( waar Landsmeer en Den Ilp bijhoorden) en Kennemerland waar Oostzaan onder viel. Vanaf de 10e eeuw werd in dit veengebied wat landbouw bedreven omdat het toen wat droger was. Later werd veel turf gewonnen en ontstonden er veel plassen (Wijden). Het Twiske was een veen riviertje dat door het gebied heenliep. In 1589 werd de Luiendijk aangelegd langs het Twiske om het gebied te beschermen tegen hoog water. In 1941 werd begonnen met de ontginning van het gebied. Het zuidelijk deel werd drooggemalen en er werd een ringdijk aangelegd. In 1956 werd de ontginning weer gestopt omdat de kosten te hoog waren en de grond te zout vanwege de vele overstromingen. De Stooterplas is ontstaan in de zeventiger jaren door zandwinning( 12 miljoen kuub) ten behoeve van de Coentunnel. In de jaren '80 werd besloten tot Recreatieschap 'Het Twiske'.

Om 8.15 uur zijn we gestart met de wandeling en om 12.35 waren we weer terug in Landsmeer bij het stadhuis waar we de auto geparkeerd hadden. We hebben 3 uur en 50 minuten gelopen met een gemiddelde snelheid van 4,7 km/uur en 30 minuten gerust. De totale gemiddelde snelheid was 4,1 km/uur. Toen we langs het bezoekerscentrun kwamen was het helaas nog gesloten anders hadden we daar een kopje koffie gedronken. We kwamen onderweg door een weiland met koeien en er stond een stier op ons pad. Ik joeg de stier weg maar hij bleef gewoon op het pad staan en toen zijn wij maar een stukje omgelopen. Het is een schitterend gebied. De wandeling is erg afwisselend omdat het landschap voortdurend verandert. Nu eens is het heel open met een weids uitzicht, dan weer heb je doorkijkjes over plassen heen of je loop in een oerwoud van riet of wilgen. Er zijn ook veel plekken voor recreatie; waterspeelplaatsen voor kinderen, voetbalveldjes en strandjes om te zwemmen. Er zijn honderden bruggetjes en 1000 eilanden. Het was droog weer, 20 graden Celcius en af en toe een zonnetje. Kortom heerlijk wandelweer.